Střešní zahradu si můžeme nechat založit na ploché střeše, dále na střeše sedlové nebo pultové s maximálním sklonem asi 30°. Zelené střechy je nejlepší realizovat na novostavbě, je to nejlevnější a nejjednodušší, se vším je počítáno již v projektu domu. S trochou nadsázky lze říci, že prostě místo pokrývačů přijdou zahradníci. Jinak se ale běžně dělají zelené střechy dodatečně na starší budovy.

Odborníci ze zahradnických firem uvádějí, že samotná doba realizace je velmi individuální – menší střecha o ploše 15 m2 může být hotová za měsíc, ale i za týden; vše v závislosti na mnoha aspektech, jako je typ střechy a charakter její konstrukce, stav podkladu, představa klienta o výběru rostlin a podobně.

Ozelenění prodlužuje životnost střechy a šetří energiiSamotné střeše zelená zahrada pomůže, vždyť na tak exponované místo, jakým je, neustále působí slunce, mráz, exhalace. Máme-li třeba tmavohnědou nebo černou krytinu, v létě se silně rozpaluje. Zelená střecha teplotu snižuje, stejně jako rozdíly mezi letními extrémními vedry a zimními mrazy. Střešní zahrada tak může zvýšit životnost střechy dvoj až trojnásobně. Nepůsobí příznivě jenom na stav střechy, ale zlepšuje také klima v interiérech. Chrání je před přehřátím, v zimě zase omezuje únik tepla.

A také tím, že dobře izoluje, nám šetří energii na chlazení domu nebo jeho vytápění.

A cena střešních zahrad?Zajímavostí pro majitele starších rodinných domků s plochou střechou, do které zatéká, je fakt, že náklady na rekonstrukci střechy jsou podobné jako náklady na založení střešní zahrady.

Zahradnické práce mohou začínat na nějakých 500,- Kč za m2 v případě té nejjednodušší střechy – tedy výběr a uložení substrátu a vysazení například rozchodníků. K ceně je nutno připočíst odměnu statikovi a stavební firmě nebo řemeslníkovi, který připravil hydroizolaci.

Potom je ještě nutno zakoupit některý z mnoha systémů zavlažování...

Střešní zahrada potřebuje voduKdyž je zahrada hotová, zbývá poslední důležitý krok - výběr zavlažovacího systému. Na ten se kladou větší nároky zejména u pochozí zahrady s vyššími náročnějšími rostlinami, keři a stromy. Extenzivní zahrada osazená suchomilnými rostlinami vystačí s menším množstvím vody. Je ale na odbornících, aby přesně určili, jaký systém zvolit. Vybrat si pak v zásadě můžeme ruční ovládání nebo různé poloautomatické nebo zcela automatizované systémy s možností naprogramování doby zálivky.

-ag-Foto: Marigreen, s.r.o.