Když se řekne dřeviny, můžete získat pocit, že vás snad nabádáme k zakládaní mini lesíku. Tak to není, protože půvab půdopokryvných dřevin tkví právě v tom, že dokážou nahradit i trávník. Navíc jsou méně náročné na údržbu. Které dáte přednost?

Ještě se pokochejte pohledy na hezké zahradní partie:

Zdroj: Youtube

Osvědčená plazivka

Břečťan popínavý (Hedera helix) patří mezi osvědčené šplhavky, které se ovšem stejně dobře také můžou plazit. Navíc se hodí do stínu, třeba v místech, kde máte vyšší stromy. Dalším bonusem je fakt, že se o něj téměř nemusíte starat. A upřímně, svět se nezboří, ani když po něm budete šlapat (hustá výsadba nízkých rostlin to unese).

Nebojte se růží

Nejen na osluněné svahy se hodí půdopokryvné růže, které je ozdobí květy a ještě pomůžou zpevnit zeminu. Současně jejich výsadbou také omezíte růst plevelů, ale to platí obecně. Nádherný kvetoucí koberec dokážou zajistit mnohé kultivary, jež si většinou vybíráme s ohledem na barvu květů. Červený „trávník“ slibuje Alexander von Humboldt (výška asi 40 cm), bílý Innocencia (výška asi 50 cm), žlutý Sunny Rose (výška asi 30 cm).

Modrofialová záplava

Barvínek menší (Vinca minor) patří do skupiny polokeřů. Jde o stálezelenou rostlinu, která dorůstá do výšky asi 10 až 20 cm. Zvládne jak slunce, tak stín. V přírodě je k vidění s modrofialovými květy, na zahradě můžete mít stejnou barvu, nebo i jinou. K dostání jsou totiž i kultivary s bílými či purpurovými květy nebo dokonce s panašovanými listy.

Mají rády slunce

Další dobrou volbu pro stanoviště, kam míří sluníčko či kde je polostín, představuje třezalka kalíškatá (Hypericum calycinum). Aby vám keříky časem nepřerostly, na jaře se provádí zpětný řez, který podporuje pěkně kompaktní růst. Třezalka kalíškatá ozdobí vymezenou plochu záplavou žlutých kvítků po celé léto.

Zpětný řez dobře snáší i nenáročné skalníky (Cotoneaster), mezi nimiž nelze nenajít nízké druhy vhodné pro budoucí „trávník“. Často se používá stálezelený skalník Dammerův, ten je ideální na osluněná až polostinná místa.

Najdou se i jehličnany

Hodně oblíbený je jalovec polehlý (Juniperus horizontalis). Prodává se celá řada kultivarů lišících se jak výškou (existují i mini jalovce vysoké třeba 15 cm), tak barvou (jehličí může být i modrozelené, šedozelené nebo zelenožluté). Ale zkusit můžete rovněž jiný, například ve skupině jalovce obecného objevíte Green Carpet. Ten je sice „jen“ zelený, ovšem to nemusí vadit. Bavíme se přece o náhradách trávníku…

Zdroj: havlis.cz, truhlikov.cz