Dnes už můžete krby do pasivních domů instalovat. Jenže to samozřejmě není tak jednoduché. Pasivní domy fungují na bázi rekuperace tepla, takže pokud nabídnete rekuperátoru víc tepla, než je schopen pojmout, neuděláte domu dobrou službu. Navíc sálavé teplo z krbu je jiný druh tepla a hlavně krby spotřebovávají kyslík. A ten pak musí být čerpán zvenčí, tedy z míst, kde je zima.

Takže co s krby v pasivních domech? Máte se jich zřeknout? Ne, nemusíte. Jenže všechny takové hračky stojí o něco víc, protože musí být opravdu vychytané.

Utěsnit, utěsnit, utěsnit

Krby v pasivních domech nesmí být volné. Musí být utěsněné a především musí mít vlastní dvě cesty – spalinovou a větrací. Přísun vzduchu totiž musí být zajištěn z vnějšího pláště domu nebo z komína, a ne z interiéru. Optimální přísun vzduchu tak musí kontrolovat ne mechanická klapka, ale elektronická.

ČTĚTE TAKÉ:

Také komín nemůže být klasický – třívrstvý. Komínové těleso nemůže sálat, takže musí být speciálně utěsněno a nemá mít zadní větrání. To samozřejmě komíny výrazně prodražuje. Navíc tyto komíny musí být častěji a velmi pečlivě čištěny, aby nedošlo k vyhoření sazí. To by pro pasivní dům znamenalo prakticky přírodní katastrofu globálního rozsahu.

Tak jsme si řekli všechny informace o tom, co by krb v pasivním domě měl a neměl mít. A teď trochu podrobněji. Například si vezměme komíny. Jaké tedy můžeme mít komíny v pasivním domě? Asi nejjednodušší je vyvedení komínu mimo dům a jeho vedení po vnější straně pláště. Tím se zamezí přechodu tepla z komína do interiéru, protože krátká část, která v interiéru zůstane, se dá zaizolovat velmi jednoduše. Stejně tak se zde snadno vede i vzduch ke krbu.

Pokud chcete krb dát do středu domu, asi nejjednodušší je spolehnout se na komínové systémy se šamotovou trubkou a izolací. Jde vlastně o tvárnice s vnitřně vedenou trubkou. Jejich stavba je jednoduchá, přesná a praktická. Mnoho výrobců už nabízí takové systémy vyloženě na míru zákazníka, takže si můžete být jisti, že při topení pevnými palivy těch 1,5 metru u nadstřešní části nad rovnou střechou nebo 65 centimetrů nad hřebenem krovu dosáhnete snadno.