Léčivé účinky křenu:

Předmětem sběru je kořen, který se používá čerstvý. Strouhaný křen se používá při infekcích ledvin a močových cest, ale i při bronchitidě. Směsí křenu a medu si výrazně pomůžeme od kašle a silného zahlenění. Křenové obklady se zase doporučují při astmatu, revmatismu, bolestech hlavy. Droga rovněž zvyšuje vylučování trávicích enzymů, pomáhá udržet správnou střevní mikroflóru, celkově zlepšuje látkovou výměnu a působí i močopudně. Křen rovněž obsahuje hodně vitaminu C. Je to tedy vynikající prostředek v rekonvalescenci, protože aktivuje životní síly.

Křen zatočí s nachlazením a chřipkou

Při prvních příznacích prochladnutí, únavy, bolestí kloubů a zvedající se teploty si můžeme ulehčit těmito osvědčenými recepturami.

Křenový odvar při zahlenění

Jednu lžíci čerstvě nastrouhaného kořene křenu smícháme se 2 lžícemi medu a 7 lžícemi vody a vše povaříme asi 5 minut. Poté necháme ještě 5 minut louhovat. Pak scedíme a užíváme 4 lžičky tohoto odvaru denně po dobu 10 dní.

ČTĚTE TAKÉ:

Křenové inhalace při nachlazení a kašli

Potřebujeme: 2 lžíce nastrouhaného křenu, 2 lžíce nastrouhaného jablka

Postup: Křen i jablko přelijeme půl litrem vroucí vody, necháme 5 minut odstát a pak pod ručníkem po dobu 10 minut inhalujeme výpary.

Křenový sirup

Smícháme křen s medem v poměru 1:1. Užíváme 1x denně 1 lžíci po dobu 10 dnů. Tento přípravek silně odhleňuje a dezinfikuje organismus.

Křen uklidňuje průjem

Horký čaj z křenu je osvědčeným prostředkem při průjmových obtížích.

Potřebujeme: 2 lžičky čerstvě nastrouhaného křenu, 3 dl vroucí vody, 2 lžičky medu

Postup: Křen přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme, přisladíme medem a popíjíme po doušcích během dne po dobu 3 dní.

Křen podporuje činnost žlučníku a jater

Křen zajišťuje tvorbu esenciální aminokyseliny methioninu, který startuje proces nepřetržité detoxikace jater. To je důležité především pro osoby, které pravidelně užívají chemické léky.

Křenové víno na rozpuštění žlučníkových kamínků

Do litrové lahve vložíme do pětiny výšky najemno nastrouhaný křen a zalijeme jej kvalitním červeným vínem, nejlépe v biokvalitě. Křen musí být ponořený. A vše to necháme 14 dní louhovat na teplém místě. Nesmíme zapomenout 2x denně důkladně protřepávat. Po uplynutí této doby směs přecedíme, nalijeme do čisté skleněné nádoby a uchováváme v temnu a chladnu. Tento přípravek užíváme 3x denně 1 čajovou lžičku po dobu 30 dnů.

Obklad pro povzbuzení jaterní činnosti

Na oblast jater si 10 dní po sobě přikládáme obklad z poloviny kostky tučného tvarohu, 3 lžic nastrouhaného křenu, 1 nasekané cibule.

Nápoj pro dobré trávení

Jestliže nás přepadnou trávicí obtíže, můžeme si pomoci tímto nápojem. Pro jeho přípravu potřebujeme čtvrt litru teplého mléka (můžeme použít i rostlinné – sójové, rýžové, ovesné), do kterého nastrouháme asi 1,5 centimetru dlouhý kousek kořene křenu. Nápoj popíjíme po doušcích.

Křen celkově posiluje organismus

Lidoví léčitelé označují křen jako vynikající zdravotně preventivní prostředek a všestranný lék. Můžeme jej použít na výrobu posilujících prostředků.

Křenový sirup

Potřebujeme: 1 lžíci nadrobno nastrouhaného kořene křenu, 1 lžíci nasekané cibule, 4 lžičky medu, 5 lžic vody

Postup: Všechny uvedené přísady smícháme a povaříme po dobu 4 minut, necháme vychladnout a pak dobře přecedíme. Tento sirup je vynikající prevencí respiračních chorob, užíváme ho 2x denně 1 lžičku po dobu 6 týdnů.

Křenová tinktura – elixír mládí

Dvě lžíce nastrouhaného kořenu křenu zalijeme 3 dl 60% lihu. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2x denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do tmavé sklenice a po dobu 6 týdnů užíváme 3x denně 10 kapek nakapaných do 2 dl vlažné vody.

Pro koho není křen vhodný?

Intenzivní konzumace této léčivky může způsobit podráždění sliznic a pokožky. Při zevním použití se může u přecitlivělých lidí vyskytnout podráždění kůže připomínající spáleniny od slunce. Při nadměrné vnitřní konzumaci si můžeme podráždit žaludek, střeva i ledviny. Tady taky platí pravidlo „všeho s mírou“. Těhotné a kojící ženy by se měly křenu raději vzdát. Čerstvě nastrouhaný kořen se nesmí dostat do očí, protože opravdu pálí a mohl by je poškodit.

Křen v kuchyni

Křen chutná ostře, až štiplavě. Jeho pronikavá vůně vhání slzy do očí. Aromatická síla křenu je největší na podzim, v době sklizně, postupem času pak slábne. Čerstvě vykopaný kořen vydrží v suchém písku celé měsíce, kořeny přinesené z obchodu v dobrém stavu vydrží v mikrotenovém sáčku v ledničce asi tři týdny, a to i nakrájené a při postupném zpracovávání. Nastrouhaný kořen se dá i zamrazit. Křen je vynikající v kombinaci s jablkem, mangem, avokádem, červenou řepou, bramborami, s celerem, pažitkou, koprem, rajčaty. Výborně se hodí k hovězímu masu, tučným či uzeným rybám, mořským plodům, smetaně i hořčici.

Čerstvě nastrouhaný křen můžeme stabilizovat trochou citrónové šťávy, uchová si tak svoji vůni a světlou barvu.

Meruňkový křen

Potřebujeme: 1 lžíci najemno nastrouhaného kořene křenu, 1 lžíci meruňkové marmelády, 1 lžičku hořčice

Postup: Uvedené ingredience dobře promícháme, tato směs se hodí rovněž k masu.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com