Dům se nachází v Krkonošském národním parku, což jeho obyvatelům poskytuje ničím nerušený klid a zároveň výhledy do překrásné okolní přírody s horským reliéfem. Výjimečná poloha měla však velký vliv na projekt – podobu domu bylo nutné konzultovat s ochranáři přírody a příslušnými úřady. Majitelé oslovili architekta Zdeňka Fránka z ateliéru Fránek Architects, který k tomu říká: „Vzhledem k umístění stavby uprostřed chráněného území bylo třeba dodržet přísné regule návrhu. Například nebylo možné postavit dům na libovolném místě pozemku. Pro ulehčení jednání s úřady jsme proto šli ve stopě objektu, který zde původně stál a jehož půdorys nová stavba kopíruje.“

Zdroj: VLM

Do horského prostředí

Spodní část budovy, jejíž základ tvoří železobetonová konstrukce, je zapuštěná do svahu. Ze severovýchodní strany, kde se nachází hlavní vchod, tak zcela leží pod úrovní terénu, avšak z opačné jihozápadní strany směrem od zahrady je přístupná. Hlavním vchodem se vstupuje do prvního nadzemního podlaží technologicky řešeného jako dřevostavba. Střecha má v souladu s přísnými požadavky na vzhled stavby, ale i z podstaty horského prostředí sedlový tvar se strmým sklonem. Krytinu suplují lepené modřínové latě, které architekt zároveň využil jako fasádní obklad. „Díky tomu, že jsou latě lepené, se nekroutí a bez problémů odolávají náročným klimatickým podmínkám horského prostředí,“ vysvětluje Zdeněk Fránek.

Velkolepý výhled

Celá jihozápadní strana domu je v obou patrech prosklená a každému pokoji otevírá ničím nerušený výhled do krajiny. „Prosklení celých stěn tvoří bezrámová okna značky Janošík, u nichž sklo zvenčí překrývá jejich nosné konstrukce. Fixní prvky doplňují ve spodním patře francouzská okna umožňující vstup na zahradu, v horním patře HS portál vedoucí na balkon trojúhelníkového tvaru,“ popisuje architekt. Tyto otvíravé okenní prvky jsou vyrobené z modřínového dřeva, takže ladí s vnějším obložením domu.

V minimalistickém stylu

Okna i interiérové dveře architekt vybavil kováním Maximal a Minimal z dílny českého výrobce M&T. „Tyto modely klik využívám ve svých návrzích velmi často. Líbí se mi, že se jedná o ucelené kolekce kování, které zahrnují produkty jak pro dveře, tak i pro okna,“ říká architekt Zdeněk Fránek a Roman Ulich, hlavní designér společnosti M&T, k modelovým řadám doplňuje: „Oba druhy kování mají téměř shodný design, rozdíl mezi nimi je ve schopnosti kování Maximal nést ve své čelní ploše výplň z nejrůznějších materiálů, čímž je umožněno sladění s dekorem dveřních a okenních prvků.“ Oba typy klik navíc plně korespondují s minimalistickým stylem, v němž se nese celý interiér.

Ing. arch. Zdeněk Fránek

Ing. arch. Zdeněk Fránek

Po studiích na Fakultě architektury VUT v Brně působil na ÚHA v Blansku, v roce 1989 založil firmu Fránek Architects. V současné době se věnuje projekční, publikační a pedagogické činnosti doma i v zahraničí. Od roku 2012 do roku 2018 byl děkanem Fakulty umění a architektury na Technické univerzitě v Liberci.

Na svém kontě má také řadu výstav, například v letech 2011–2012 Útroby architektury v Domě umění města Brna, 2012 výstavu v Galerii CCC v Pekingu, v roce 2016 Míra & Měřítko v Galerii Jaroslava Fragnera v Praze nebo Figures v Galerii Ladislava Sutnara v Plzni v roce 2020.

V zahraničí přednášel na univerzitách v Gentu, Utrechtu, Hildesheimu, v Novém Dillí, Pekingu, Santiagu de Chile, v Mexico City, New Orleans, ve Vídni a dalších. www.franekarchitects.cz

Účelná designová čistota

O počtu místností, jejich funkci i designu měli majitelé od začátku jasnou představu. V podlaží přístupném hlavním vchodem se nachází obytná část s kuchyní, pracovnou, jednou ložnicí a hygienickým zázemím. Centrální obytná místnost je otevřená do krovu, v němž je umístěný relaxační prostor pro meditaci a knihovna. Spodní podlaží zapuštěné do svahu slouží jako klidová část – nacházejí se zde tři ložnice, koupelna s toaletou, dále prádelna a technická místnost. Jednotlivá podlaží propojuje točité schodiště. Na přání majitelů je celý prostor zařízený velmi jednoduše a ve světlých barvách. Světlé polyuretanové stěrky na podlaze doplňují bílé stěny, ve stejném ladění jsou řešené také koupelnové obklady, zárubně s interiérovými dveřmi a většina nábytkového vybavení. K designové čistotě přispívají i interiérová svítidla od firmy myLIGHT.

Účelně minimalisticky zařízený interiér nechává o to více vyniknout kráse panenské přírody za prosklenými stěnami, a zesiluje tak dojem propojení interiéru s nekonečnou dálkou horské scenérie.

  • Architekt: Zdeněk Fránek, Fránek Architects
  • Zastavěná plocha: 225 m2
  • Užitná plocha: 376 m2
  • Konstrukce: železobeton, dřevostavba
  • Fasáda: obklad z lepených modřínových latí
  • Střecha: lepené modřínové latě
  • Podlaha: polyuretanové stěrky
  • Vytápění: krbová vložka na tuhá paliva
  • Okna: Janošík Okna-dveře
  • Dveřní a okenní kliky: M&T
  • Světla: myLIGHT
  • Nábytek: Hema Puls

Tento článek jste mohli najít v časopisu Dům & Zahrada 1/23.