Co je na krmítku nejhezčí? Když ho dobře naplníte, budete mít zdarma přírodní divadlo, až se ptáci slétnou. Při umísťování krmítka si však dejte opravdu pozor, největším nebezpečím jsou kočky a sklo.

Vyrobíte ho levou zadní

Z prkénka budete mít krmítko vyrobené rychle, stačí si správně naměřit jednotlivé díly, dobře je zbrousit, nařezat a stlouct. Nebo buďte ještě kreativnější, zajděte do lesa pro spadané větve břízy a trochu mechu a zabavte i děti. Ty bude určitě zajímat také výroba netradičního krmítka ze šišky z borovice a speciálně pro strakapoudy se nabízí špalíková „restaurace“, návod na tato dvě DIY krmítka najdete zde.

Základní pravidla

Když pomineme lojové koule, zmiňovanou šišku a podobné ptačí bufety, u tradičních krmítek by v ideálním případě mělo platit následující. Mají mít rovné dno, zvýšené lemy, aby potrava nevypadávala, a také stříšku.

Některá krmítka jsou rovnou vybavená zásobníkem na semínka a další dobroty. Prodávají se z různých materiálů, tradičně ze dřeva, ale i z plastu (pokud možno recyklovaného), kovu nebo třeba kameniny. Podstatné také je, aby dno krmítka neklouzalo.

Nemusí vždycky jen viset

Nejčastěji krmítka připevňujeme ke stromu nebo jinak v zahradě, v rozumné výšce, aby na ně nedosáhly kočky. Ale dají se přichytit i na balkon nebo třeba na okenní parapet.

Jak je to s tím sklem

Ptáci sklo nevidí. Nejde o velikost vašich oken či francouzských dveří, podstatné je eliminovat potenciální neštěstí. A nenechte se uchlácholit tím, že na obří skleněnou plochu dáte jednu samolepku dravce, to fakt nestačí. Kolik by jich mělo být a jak daleko od sebe, uvidíte ve videu.

Zdroj: Youtube

Můžou zbytky z kuchyně?

Mák, lněné semínko, drcené ořechy či neméně výživná slunečnicová semínka a také obilí (oves, proso, pšenice), to budou asi nejčastější dobroty, které ptákům nabídnete. A strakapoudi nebo třeba sýkorky si pochutnají na lojových koulích.

Možná se budete divit, že do krmítka lze přidávat i něco z kuchyně, ale chce to s rozumem. Třeba ovesné vločky nebo nastrouhaná mrkev jsou dobrou volbou, kdežto vše kořeněné, případně připálené, nedej bože zkažené je tabu.

Zdroj: birdlife.cz, hornbach.cz