Ovesné vločky

Jejich prospěšné vlastnosti jsou známé, například ovesný odvar se používá při kataru trávicího traktu. Oves je bohatý hlavně na vitaminy skupiny B a minerály. Vločky jsou součástí různých müsli směsí, ale zdravější jsou k snídani nezapečené, necukrované, polité mlékem, s jogurtem a ovocem. Přikápnout můžeme trochu medu nebo přidat rozinky.

Jáhly zapomenuté a znovuobjevené

Jáhly se vyrábějí z prosa setého, jedné z nejstarších kulturních plodin. Sladká jáhlová kaše u nás v dřívějších dobách byla v takové úctě, že se předkládala na svatbách svatebčanům. Zapečený sladký jahelník býval populárním dětským jídlem. Vedle kaší nasladko našly dnes své místo jako součást zdravých salátů. Stačí zkombinovat vařené jáhly, jogurt nebo sojanézu, sekaná rajčata a okurky, šalotku, podle chuti trochu lisovaného česneku, rukolu a podobně. Salát zasypeme praženými sezamovými semínky. Také vše můžeme naaranžovat na velkou celozrnnou housku. Důležité: než jáhly dáme vařit, třikrát je na cedníku spaříme horkou vodou; ztratí tak svou původní hořkost.

Hrách a kroupy, to je hloupý...

...zpívalo se v dávné písničce, ale pro nás to neplatí. Hrachová kaše je pro nás pochoutka a ječmen kupujeme v biopotravinách jako kroupy, krupky, lámanku a perličky. Ječmen je bohatý na minerální látky, obsahuje například železo. Letitých receptů jsou opět spousty. Nemusejí to být kroupová jelítka, ale třeba vegetariánské kroupy s houbami a bramborem. Z uvařených krup se dá vytvořit salát, pomazánky, polévky a samozřejmě i slavný houbový kuba. Kroupy máme zafixované spíše jako slané jídlo, ale může to být i jinak:

Kroupy s jablky (předválečný recept)

Udusíme 20 dkg krup v litru mléka nebo vody. Přidáme ¼ kg napůl udušených jablek i se šťávou z dušení, osladíme, přidáme citronovou šťávu, rozinky, 1 vejce a dáme do trouby zapéct. Podáváme s ovocnou šťávou, sirupem, sypané skořicí.

Pohankou k celkovému zdraví

Pohanku bychom vzhledem k jejím vlastnostem měli zařazovat do jídelníčku hodně často. Obsahuje cenné látky jako rutin udržující pevnost cév a cholin chránící játra. Dále vyniká množstvím vitaminu B1 a B2, obsahuje vitamin C a E. Je v ní zinek zvyšující obranyschopnost, měď, mangan a selen. Pohanku přidáváme do polévek, vaříme z ní kaše i pomazánky. Rozumí si dobře s houbami a rajčaty, chutná s koprem, cibulkou, česnekem, fazolemi. Mexickým nebo indickým kořením jí dodáme pokaždé jiný chuťový šmrnc.