Víte, jak poznáte, že se zelenině, kterou pěstujete, nedaří? Jednoduše! Stačí, když se podíváte na listy, které vám o stavu rostliny napoví mnoho. Začaly listy měnit tvar, barvu nebo se kroutí?

Když vám listy připomínají ruličku

Pokud jsou papriky mladé a listy vám začnou svým tvarem připomínat ruličku, s velkou pravděpodobností děláte chybu v zálivce. Ta může mít různé pH, případně v ní chybí bor. A právě na jeho přísunu jsou papriky dost závislé, protože zajišťuje jejich správný vývoj.

Bor současně slouží jako ochrana proti houbám a hmyzu. Ve chvíli, kdy má paprika nedostatek tohoto minerálu, začne chřadnout, zmenšovat se a její listy budou „zašmodrchané“. Řešení?

Vyzkoušejte kyselinu boritou

Pokud mají vaše papriky nedostatek boru, je řešením kyselina boritá, tu seženete v květinářství, ale i zahradních centrech. Jde o prášek rozpustný ve vodě, přidává se k zálivce před hnojením. I zde ale platí, že byste to s množstvím neměli přehánět. Ve chvíli, kdy budou listy papriky žloutnout, budete mít jistotu, že rostlina dostala boru až moc.

Vyzkoušejte vápník

S kroucením listů papriky vám může pomoci také vápníkové hnojivo, které rostlince dodá všechny potřebné živiny. Nejlépe se pracuje s tekutým hnojivem, které může obsahovat také další látky, jako jsou dusík či hořčík.

A když jsou za tím škůdci?

Za kroucením listů se mohou skrývat také škůdci – konkrétně mšice broskvoňová a molice skleníková. Na jejich vyhubení je nutné využít osvědčené chemické přípravky, jinak vám zničí celou vaši úrodu.

Zdroj: ireceptar.cz, pestujemepapriky.cz