Tepelné skvrny samy od sebe nezmizí, ale tyto nepříjemné vady není těžké ze dřeva odstranit pomocí správných technik a nástrojů. Tyto skvrny vznikají, když se na dřevěný povrch položí horký předmět. Ten způsobí, že se dřevo začne rozpínat a absorbuje vlhkost. Tato vlhkost pak proniká do dřeva a zanechává stopy zbarvení a ostré bílé tepelné stopy, které zůstávají i po odstranění horkého předmětu nebo po jeho vychladnutí a opětovném uzavření pórů dřeva.

V některých případech, například v případě mastných krabic od pizzy, nemusí být předměty až tak horké, ale stejně způsobí škodu. Kapaliny, jako je olej, do dřeva pronikají dokonce snadněji než voda. Nejlepší je tedy předpokládat, že cokoli teplého, co umístíte na dřevěný povrch, může vytvořit tepelnou skvrnu.

Jak skvrny odstranit?

Bez ohledu na to, jakou metodu odstraňování skvrn teplem použijete, je pro dosažení ideálního výsledku rozhodující rychlé jednání. Čím déle čekáte, tím hůře se odstraňují. Ironií je, že kroužky odstraníte zase jen teplem. Může se to zdát neintuitivní, ale použití většího množství tepla je docela účinné a lze jej provést pomocí běžných domácích nástrojů, jako je fén nebo žehlička na prádlo.

Než začnete

Pořádně očistěte dřevo od prachu a dalších nečistot. Tím zabráníte tomu, aby se během procesu zahřívání v otevřených pórech dřeva zachytily další nečistoty. Poté si vezměte fén a zvolte nejnižší stupeň. Držte fén několik centimetrů od skvrny a pomalu jím pohybujte sem tam. Během minuty by měla začít skvrna mizet.

Pokud po několika minutách zahřívání dřeva nezaznamenáte změnu, zkuste zvýšit úroveň tepla na fénu o jeden nebo dva stupně. Pokračujte ve fénování. Pokud ani to nezabere, přichází na řadu žehlička.

Jak na žehlení?

Dejte mezi stůl a žehličku ručník, ať nespálíte dřevo. Ručník musí být dostatečně tenký, aby většina tepla žehličky prošla na dřevěný povrch. Použití žehličky k odstranění skvrn od tepla zabere o něco více času než metoda s fénem a musíte si čas od času udělat pauzu, abyste zvedli ručník a zkontrolovali svůj postup.

Zdroj: bobvila.com