Věděli jste, že pojmenování „krtek“ označuje přes 13 rodů malých hmyzožravých savců z čeledi krtkovitých? A že v těchto 13 rodech najdete celkem 29 druhů krtků? Na svých zahradách se pak setkáváte zejména s krtkem obecným.

Co dělá krtek v zimě?

Mysleli jste si, že krtci v zimě hibernují? Pak se mýlíte. Hibernace je reakce některých živočichů na zimní období, kdy hibernující živočich přečká zimu v klidovém stavu a při útlumu fyziologických procesů. To znamená především snížení tělesné teploty. Mezi hibernující živočichy patří zejména ježci, plši, netopýři nebo sysli. U krtka se jedná o nepravý zimní spánek, při kterém se tělesná teplota nesníží.

Ačkoliv krtek zimu většinou prospí ve svém úkrytu, pokud poleví mrazy, je opět aktivní. Ve chvíli, kdy je to možné, si zkontroluje své chodbičky a případné oběti zkonzumuje. Nepohrdne ani myší. Miluje žížaly. Když ve svých chodbách nenajde dostatek potravy, vytvoří chodby nové.

Proč se (ne)zbavit krtka?

O tom, jak se zbavit krtků na zahradě, vám dnes říkat nebudeme. Řekneme vám ale, proč byste měli občas jeho pobyt na vaší zahradě uvítat. Vzhledem k tomu, že jde o hmyzožravce, můžete ocenit fakt, že vás krtci zbaví alespoň části nepříjemného hmyzu. A to včetně myší, které na své zahradě nechce nikdo.

Navíc i krtince, které krtek vytvoří, mohou být užitečné. Stačí je jednoduše sesbírat a použít je dál jako vysoce kvalitní půdu. Krtek ji prokypří. Navíc provzdušní také kořeny rostlin, kterými se neživí.

Zdroj: ceskestavby.cz, ireceptar.cz