Čtěte také

Čtěte také

Neuvěřitelná proměna střechy v ohromné sportoviště

Na velmi prudkém srázu Los Altos Hills v USA by stavěl jen málokdo. Ovšem v šedesátých letech se tu rozjela stavební horečka a podél silnice se začaly objevovat domy pro bohaté zákazníky, kteří chtěli využít místo s fantastickými panoramaty. Jeden z takových domů měl kruhové patro, aby byl co nejlepší výhled na celé údolí.

Teď se přeneseme dva roky zpátky, kdy se do domu hned na první pohled zamilovala jedna rodina. Koupila jej a chtěla v něm bydlet. Jenže se tu objevila spousta věcí, které potřebovaly upravit. Šlo jak o technologické problémy se starší stavbou, tak i o zásadní problémy, které vlastně ničily celý koncept kruhového domu. Kupříkladu překlady nad okny byly příliš nízko, takže panoramatický výhled byl výrazně rušen. A tak přišla na řadu rekonstrukce, která se nakonec změnila v přestavbu.

Pekař a kuchař

Rekonstrukce se dotkla celého domu. Kompletně. Už jen zvětšení panoramatických oken se dotklo hlavní konstrukční části. Ale i interiérové změny si vyžádaly velké stavební práce. Například centrem kruhové části je kuchyně, uzavřená v jakési kapsli. Je tu kuchyňská linka do oblouku a stejně tak i ostrůvek a bar. Ten je dokonce skvěle přivrácený k východu na velkou panoramatickou terasu, z níž je výhled na celých 360°. Kuchyně se tak stala srdcem domu. Aby také ne, když majitel je zdatný kuchař a pekař a všichni milují dobré jídlo.

Kolem tohoto centra je společenská část. Ta je spíš v minimalistickém stylu. Hladké bezešvé lité podlahy, dřevem obložený lihový krb a jen pár křesel, stolečků. Žádná výzdoba není zapotřebí. Tady je hlavní atrakcí ten neskutečný výhled.

Ekologicky

Ve spodním patře, které už je klasicky čtvercové, pak najdeme ložnice, koupelny a technické zázemí. I když jsou ložnice o kousek níž, a nemají tak panoramatický výhled, stejně je z oken fantastický výhled a navíc i ve spodní části je terasa, která je i krytá.

Dům po stavební stránce doznal i posun po technologické stránce. Pod fasádou z opalovaného dřeva je silná vrstva zateplení a na střeše je velká řádka fotovoltaických panelů.

Změn doznala i zahrada, která dostala nové rozčlenění na menší terasovité díly a menší pobytovou zahradu i s kruhovým jezírkem.

  • Autor: Feldman Architecture
  • Lokace: Los Altos Hills, USA
  • Zahradní design: Variegated Green
  • Foto: Adam Rouse
  • Zdroj: BowerBird

Čtěte také

šípkový čaj

Čtěte také

Jak správně udělat šípkový čaj