Přestože se tvrdí, že každý extrém škodí, není to zcela pravda. Stačí si připomenout vedra v sauně, kdy teploty atakují stovku nad nulou. Opakem sauny je kryokomora, jejíž terapeutický účinek je založený na extrémním mrazu.

Kdo to může zkusit

Pobyt v kryokomoře je určený pro relativně zdravé lidi (například pomáhá při artritidě, doléčování zranění, bolestech kloubů a podobně). Proto se provozovatel kryokomory nejprve vyptá na váš zdravotní stav, až pak můžete dovnitř. Obecně zákaz vstupu „vystaví“ problémy se srdcem a cévní soustavou či zhoubné nádory, vadí i alergie na chlad nebo klaustrofobie. Pokud návštěvě nic nebrání, nadechněte se a jděte do toho.

Než vstoupíte

Terapie se absolvuje ve spodním prádle, nebo tílku a kraťasech (legínách), ještě potřebujete čelenku, rukavice, roušku a ponožky. Vše ostatní musíte předem odložit, včetně make-upu nebo třeba brýlí. Až budete v kryokomoře, netřete si kůži rukama, mohlo by dojít k podráždění pokožky. Naopak nevadí, když budete poskakovat. Zda na jedné noze, nebo snožmo, to už je na vás. Nebo zkuste pomalé dřepy.

Jak terapie probíhá

Nejprve vás čeká zhruba půlminutová "adaptační" fáze neboli pobyt v předkomoře, kde se teplota orientačně pohybuje kolem -70 až -80 °C. Potom vás pustí do hlavní komory, zde je teplota přibližně -120 až -130 °C. Tady strávíte kolem 3 minut. Nebojte se; kdybyste extrémní chlad nezvládali, kryokomoru můžete kdykoliv opustit.

Následně se vracíte do běžného teplotního prostředí a čeká vás prohřátí organismu neboli cvičení. Patrně budete několik minut jezdit na rotopedu, běhat na běžícím pásu, veslovat na trenažéru a podobně (záleží na vybavenosti konkrétního polária).

Proč to vůbec zkoušet

„Kryoterapie dokáže celkově regenerovat svaly, klouby a pohybový aparát, proto se pak budete cítit volněji nejen po fyzické stránce, ale i po psychické. S tím souvisí podpora uvolňování endorfinů. Také se během této kúry vytváří kolagen, pokožka bude elastičtější. Díky stimulaci bílých krvinek se zase zlepšuje obranyschopnost. A příjemným bonusem je urychlování metabolismu,“ uvádí Václav Rázl z fitcentra Gymstory v pražském OC Šestka.

Neboli kryoterapie pomáhá rovněž při redukci váhy. A stoprocentně budete mít lepší náladu, protože překonáte sami sebe. Nicméně jako u všeho, co děláte pro své zdraví platí: podstatná je pravidelnost. Proto se doporučuje absolvovat série terapií několikrát ročně.

Zdroj: gymstory.cz