Prvním impulzem pro výměnu oken bývají reálné problémy, které se projeví například nadměrným rosením skla, netěsností, špatným dovíráním apod. Ačkoliv ve většině případů za to může kdysi neodborně provedená montáž, jinak než výměnou okna se podobných nešvarů nezbavíme. U některých oken se mohou objevit dokonce různé deformace. To už je ale velký průšvih, jehož radikální řešení nesnese odklad.

V době, kdy roste celospolečenský tlak na stále nižší energetickou náročnost obálky objektů, ve které hrají velkou roli právě okna, jsou tepelněizolační parametry oken ještě důležitější než kdysi. Snadno porovnatelným měřítkem je v tomto ohledu součinitel prostupu tepla Uw, který vypovídá o kvalitě okna jako celku. Pro názornost, v roce 1994 byla hodnota Uw přibližně 2,9 zatímco současná norma doporučuje Uw = 1,2 W/m²K. Přední výrobci okenních profilů, jako je například společnost REHAU, však neberou současnou normu za svůj vzor, ale svými parametry ji výrazně překonávají. Okenní systémy SYNEGO nebo GENEO vykazují Uw dokonce 0,8 až 0,6 W/m²K, což odpovídá snížení energetické náročnosti až o 76 %. To v kombinaci s izolačními trojskly a stavební hloubkou 80-86 mm. Uživatel, který není zrovna puntičkář v propočítávání nákladů, ocení lepší tepelněizolační vlastnosti takového okna tím, že si vychutná příjemnou tepelnou pohodu zejména v zimních měsících – protože nebude mít u okna pocit chladu jako dřív. A i to má svůj smysl.

Nejprodávanějšími produkty na trhu jsou stále okna plastová, což je podloženo mnoha argumenty (funkčnost, poměr ceny a výkonu, design atd.). Nicméně každý plast stárne a tak se počítá, že 30 let je optimální doba na jejich výměnu. To však platí pouze u skutečně renomovaných producentů, protože méně kvalitní okenní profily vykazují stopy stárnutí mnohem dříve. Moderní okna přinesou uživateli lepší užitkové vlastnosti, ale také současný design, a v neposlední řadě i jednoznačné zhodnocení nemovitosti. I nové způsoby otvírání a větší rozměry okenních systémů jsou přidanou hodnotou. Ušetří třeba vnitřní prostor (například HS portály) a přinesou do interiéru více světla, což zas příznivě ovlivní domácí pohodu a přispěje ke zdravějšímu bydlení. Pádným argumentem je rovněž eliminace venkovního hluku, zejména v městském prostředí, kde jsou jeho hodnoty velmi vysoké. Pro ilustraci okenní systémy REHAU snižují hlukové zatížení minimálně o polovinu, než tomu bylo dříve (pohltí až 47 dB). Samozřejmě záleží v tomto ohledu do značné míry i na způsobu zasklení.

Pokud by vám snad ani tyto argumenty nestačily, pak zmíníme také vyšší bezpečnost vůči zlodějům, která je ocenitelná zejména u rodinných domů. A v neposlední řadě je možné okna doplnit nadstandardními technologiemi, které patří již do kategorie „smart home“. Jsou to například systémy řízeného větrání, zabudovaný alarm apod. Jedna rada na závěr. Jestliže se rozhodnete k výměně oken, dejte na kvalitní reference a doporučení od tuzemských výrobců, věřte, že zejména v tomto ohledu se nevyplácí šetřit za každou cenu.

www.rehau.cz