Původně pochází z Austrálie, do Evropy se dostal patrně už v 18. století a od té doby štětkovec (kalistemon) zdobí i naše zahrady. Tuto okrasnou dřevinu v našich klimatických podmínkách pěstujeme jako přenosnou, nejčastěji jde o štětkovec citronový.

V sezoně vypadá božsky

Květenství obrůstá větvičky, a pak to vypadá, že na zahradě máte spoustu štětek na vymývání lahví. Zato voňavých. Když květy jemně promnete v ruce, ucítíte citronové aroma. Květenství jsou nejčastěji červená, ovšem setkat se lze i s bílými až krémovými či dokonce nazelenalými variantami. Po odkvětu větvičky dále rostou.

Stálezelené kopinaté listy jsou dlouhé několik centimetrů.

Ze zahradnictví i vlastními silami

Okrasnou dřevinu si můžete vypěstovat sami ze semen nebo namnožit řízky, případně si ji koupit v zahradnictvích už předpěstovanou. I v nádobách vám pěkně poroste, a kdyby se vám snad rychlost růstu zdála příliš, štětkovec lze po odkvětu tvarovat. U nás obvykle dorůstá do výšky 1 až 2 metrů.

Co mu dopřát

Venku mu vyberte hodně světlé, slunné stanoviště, kde se mu bude dařit od jara (po zmrzlých) do příchodu podzimu. Pěstuje se obdobně jako známé oleandry v kyselejší, dobře propustné zemině. V době vegetace dbejte na pravidelnou zálivku, rovněž ho lze potěšit hnojivy bez obsahu vápna. Právě vápno, ale i přemokřená zemina mu nedělají dobře.

Stěhování domů

Než přijdou první mrazy, je lepší štětkovec přestěhovat z exteriéru domů. Pro přezimování se hodí světlé a chladnější prostředí, o teplotě asi 5 až 10 °C. Může jít o zimní zahradu nebo například hezky prosvětlenou chodbu.

Kdybyste mu nabídli místo s nedostatkem světla, hrozí opadání listů. Změňte stanoviště ve prospěch štětkovce a uvidíte, na jaře zase obrazí.

Tyto okrasné dřeviny by však měly dočasně zvládnout i mráz, přesněji teploty kolem nuly a jen nepatrně pod ní. Ale určitě je nenechávejte v takovém prostředí delší čas.

Zdroj: iReceptar.cz, zahradkarskaporadna.cz