Hodně lidí má v současnosti problém s účty za energie a obává se, zda bude během letošní zimy mít doma dostatečné teplo. Ale co je to „dostatečné teplo“ a jak ovlivňuje naše tělo?

Extrémy vadí

Dlouhodobé přetápění je na škodu stejně jako přílišné chladno. Déletrvající nízké teploty mají negativní dopad zejména na termoregulační systém seniorů, naopak přetápění obecně u všech lidí vede k oslabení imunitního systému, kvůli vysušenému vzduchu hrozí respirační potíže. Konkrétně jde o dráždivý kašel, chronické záněty nosohltanu, zánět průdušek, u dětí rovněž zánět hrtanu. Vysušený vzduch není vhodný ani pro vaši pokožku nebo oči, o psychice nemluvě.

Zrádné infekce

Optimální by bylo, kdybyste doma udržovali asi 45 až 55procentní vlhkost vzduchu, jakmile tato hranice významně poklesne a přetrvává delší čas, vytváříte prostředí, v němž se dobře daří virům. Ale pozor, náchylnější k infekcím budete jak v případě, že doma máte dlouhodobě nízké teploty, tak i ty vysoké.

Kolik stupňů je tak akorát

Kromě věku a rovněž vaší kondice se ideální teplota liší v jednotlivých místnostech. Pro zdravé dospělé jedince a starší děti se uvádí jako optimální 19 až 21 °C tam, kde trávíte čas přes den, což podporuje i produktivitu a dobrý pocit (máte více energie, cítíte se fit). Vyšší teplota například 24 až 25 °C se doporučuje v koupelně při sprchování nebo koupeli. Naopak v ložnici by mělo stačit 18 °C, stejně tak v kuchyni, pokud ji nemáte jen na parádu a skutečně v ní vaříte. Průchozí prostory lze vytápět asi na 16 °C.

Na co pozor

Teploty mezi 24 až 27 °C vadí i kojencům, rizika z přehřátí některé vědecké studie dokonce spojují se syndromem jejich náhlého úmrtí. Naopak když u vás doma budete mít dlouhodobě na teploměru hodnoty mezi 14 až 15 °C, koledujete si o častější potíže dýchacích cest, a kdybyste to ještě snížili, pod 13 °C, spolehlivě budete zvyšovat váš krevní tlak a nechtěně podporovat kardiovaskulární problémy, včetně ischemické choroby srdeční nebo cévní mozkové příhody. Jenže kardiakům významně vadí i přetopené místnosti. Pokud si chcete spočítat, kolik můžete uspořit, podívejte se na tuto kalkulačku.

Zdroj: cse.org.uk, thermo-control.cz