Pokud jste si na své zahradě vytvořili koutek, v kterém pěstujete čerstvé bylinky, jistě vás zajímá, jak s ním naložit před zimou. Zazimování bylinek není těžké, jen je potřeba je rozdělit do několika skupin a s každou naložit trochu jinak. Pokud budete vědět, jak na to, všechny skupiny zimu přežijí, nebo z nich alespoň budete mít po celou zimu užitek. Zásadní dělení je na jednoleté a víceleté bylinky, ty víceleté se dále dělí na mrazuvzdorné a choulostivější.

Jednoleté bylinky

Jednoleté bylinky, jako je například bazalka, kopr, koriandr, majoránka, saturejka nebo petržel, na podzim prostě skliďte a zvolte vhodný způsob jejich uchování. To může být podle druhu rostliny i zamýšleného účelu použití nejčastěji sušení, zamrazení nebo nakládání do oleje, octa, či dokonce soli.

Dvouleté a víceleté bylinky

Zde záleží na tom, jestli jsou tyto trvalky mrazuvzdorné, či nikoliv. Mrazuvzdorné stačí po sklizni zazimovat na záhoncích a počkat na jaro, kdy znovu obrazí. Mezi mrazuvzdorné bylinky patří například máta, šalvěj, meduňka, levandule, libeček, tymián nebo pažitka. Tyto bylinky, pokud jsou mladé, můžete na zimu přihrnout mulčovací kůrou a přikrýt větvičkami z jehličnanů, což je ochrání před mrazem a tíhou případného sněhu. Starší rostliny ochranu před mrazem nutně nepotřebují, ale zakrytí větvičkou jehličnanu prospěje i jim, minimálně jim odlehčí od napadaného sněhu.

Naopak vavřín, rozmarýn, stévie, citronová tráva, oregano a další bylinky pocházející ze Středomoří či jiných teplejších míst naší planety patří mezi bylinky, které zimu na zahradě nepřežijí. Tyto bylinky, pokud je máte zasazené v záhoně, proto před zimou opatrně vykopejte a přesaďte do přiměřeně velkých květináčů. Ty přemístěte do bytu, domu nebo alespoň skleníku. V interiéru je můžete nechat při teplotě 15–20 °C, ale podmínkou je co nejsvětlejší stanoviště. Ideální proto je jižní či východní okno, květináče můžete i pravidelně otáčet, ovšem neměly by stát v průvanu, vhodné není ani místo, kde dochází ke kolísání teplot. Zálivka stačí mírná, půda by neměla vyschnout, ale rozhodně nesmí být přemokřená. Naopak rosení je žádoucí, protože obzvlášť v zimě bývá v bytech suchý vzduch. Bylinky v zimním období nehnojte.

Bylinky v květináčích

Schovat domů nebo vhodně ochránit před mrazem je potřeba i bylinky pěstované v květináčích nebo truhlících, protože tam jsou kořeny mnohem náchylnější k promrznutí než v půdě. To platí i pro rostliny, které by na záhonku zimu zvládly bez větších problémů, jako je již výše zmíněná máta, šalvěj, tymián či pažitka.

Zdroje: agrobio.cz, pestík.cz