Mulčování je proces, při kterém vlastně napodobujeme přírodu. Ta také chrání půdu nastlaným spadaným listím či starou trávou. Tento odumřelý organický materiál totiž slouží jako ochrana a výživa půdy. Pokud zahrádkář veškeré listí a další rostlinné zbytky shrabuje a odváží, zahradě vlastně neprospívá. Když budete na svém pozemku mulčovat, tedy pokrývat povrch půdy vhodným organickým materiálem, výsledky vás překvapí.

Mulčování chrání a vyživuje půdu

Mezi nesporné výhody této metody patří, že mulč zabraňuje vysychání půdy a snižuje nutnost zavlažování, což je v době, kdy je sucho stále větším problémem, klíčové plus. Dále brání růstu většiny plevelných rostlin, ale naopak vytváří vhodné mikroklima pro půdní život a vývin kořenů těch rostlin, které na zahrádce chceme. Mulč se časem přirozeně přetváří v humus, čímž zeminu obohacuje a také vytváří novou. Navíc vám ušetří starost, co s rostlinným odpadem a zbytky, a ušetří práci s údržbou zahrady, můžete zapomenout na namáhavé pletí a časté zalévání. Zabraňuje rovněž vzdušné i vodní erozi.

Jaké listí při přípravě mulče použít?

Listí je vlastně přirozený mulč, proto bychom ho neměli odklízet a ze zahrady odvážet. Naopak se s ním dá naložit bez větší námahy a zároveň mnohem efektivněji. Například spadané listí shrabané z cest či trávníku můžete využít na zamulčování záhonů, kde přinese nejen všechny výše zmíněné pozitivní efekty, ale také bude chránit půdu na zimu před mrazem.

Z listí si můžete vytvořit lehký, ale výživný substrát, tzv. listovku. Stačí ho navrstvit do kompostéru nebo laťkové ohrady, a pokud je suché, tak ho kropit vodou. Za rok z něj vznikne výborný mulč, pokud vydržíte ještě rok, máte z něj skvělý kompost. Jemné listy například z lísky nebo lípy se zkompostují ještě rychleji. Listovku můžete použít pro květiny a mladé dřeviny, ale také pro předpěstování sazenic či jako horní vrstvu pro klíčení semen v záhonech.

A na které listí si dávat pozor?

Vhodné je prakticky jakékoliv zdravé listí, nemusíte zatracovat ani listí z ořešáků, o kterém se traduje, že je pro mulčování a kompostování nevhodné. Je pravda, že produkuje látky bránící růstu rostlin, proto se nehodí na celou zahradu, ale můžete ho použít jako mulč či z něj udělat kompost jen pro potřeby dotyčného ořešáku. Opatrnost je namístě také u túje – ta obsahuje jedovatý alkaloid thujon, který zabíjí mikroorganismy v kompostu, pro kompostování tedy vhodná není. Z jejích rozdrcených zbytků ale můžete udělat mulč, který poslouží právě tújím samotným.

Nemocné listí nezbývá než spálit

Především listí ze stromů, které jsou napadené nějakými chorobami, hlavně houbovitými, jejichž spory by v listí dál přežívaly a ohrožovaly vaši zahradu. Pro kompostování ani mulčování se proto napadené listí nehodí. Také listí z ovocných stromů má mnoho problémů. Právě ony jsou často napadeny chorobami a navíc v listí přebývají nejen choroboplodné zárodky, ale i cizopasný hmyz. Listí pod ovocným stromem tak je lepší shrabat a spálit. Při pálení byste měli dodržovat pravidla bezpečnosti a pálit jen suché listí a takové, které nebylo ošetřené chemickými látkami. Chemikáliemi kontaminované listí nezbývá než odvézt na skládku či do sběrného dvora.

Zdroje: deník.cz, českéstavby.cz, ekozahrady.com, kompostuj.cz