Ještě před pár lety se nejčastěji objevovaly v kuchyňských sestavách lesklé povrchy. Ty však postupně nahradily mnohem praktičtější matné povrchy, které dovedou zjemnit odstíny barev a navíc eliminují odlesky světla. Díky tomu vypadají vždy stejně a nepromítají se na ně odrazy světel nebo předmětů.

Většina moderních matných materiálů nabízí anti-touch úpravu, která nezpůsobuje otisky prstů. Povrchy s touto úpravou jsou navíc mechanicky odolnější. Zcela bez obav tak pro taková matná kuchyňská dvířka můžete využít i bezúchytkové provedení, a to i s dotykovým otevíráním. Mat s bezotiskovou úpravou můžete kuchyňskému nábytku dopřát v různých materiálech:

Nanolaminát

Tato moderní technologie výroby využívající tvrzení akrylových pryskyřic elektronovým paprskem vytváří na povrchu laminátu jednolitou vrstvu tvořenou nanočásticemi. Ty mu přináší nejen sametovou hebkost na dotek a trendy vzhled, ale i jedinečné praktické vlastnosti, mezi kterými vyniká vysoká odolnost vůči otiskům prstů a mimořádná mechanická odolnost vůči škrábancům a nárazům.

Matný akrylát bez otisků

Dalším praktickým matným povrchem je akrylát. Za vysokou odolností matné varianty akrylátových dvířek vůči otiskům prstů stojí speciální povrchová úprava, díky které na jeho povrchu nezůstávají otisky prstů od suchých, ani od mokrých rukou. Akrylát je také odolný vůči teplotám. Proto skvěle obstojí i v kuchyni nad párou z varné konvice nebo pečící trouby.

Lak mat

Vysoká kvalita a estetika lakovaných dvířek pozvedne každou kuchyňskou sestavu. Výjimečnou variantu lakovaných dvířek pak představují ta, která jsou opatřená nanolakem v matu G5. Výhodou je nejen vyšší odolnost vůči mechanickému poškození, ale opět také odolnost vůči otiskům prstů.

Fólie

Pro ty, kdo chtějí kuchyni dopřát trendy matný vzhled se schopností odolávat nevzhledným otiskům, a přitom neutratit veškeré úspory, jsou ideálním řešením foliovaná dvířka s širokou škálou barevných provedení. V jejich portfoliu najdete i elegantní supermatné fólie či unikátní strukturované fólie, které na dotek evokují jemná zrnka písku a vynikají mimořádnou odolností vůči mechanickému poškození.

Zdroj: ireceptar.cz, homeincube.cz