Slavnostní večeři by měl zahájit aperitiv v podobě vermutu nebo suchého sektu, který pak můžete popíjet i během konzumace rybí polévky. Pokud bude na jídelníčku smažený kapr nebo řízek, je možné na úvod sáhnout po nějakém kořeněném vínu nebo likéru, který navodí chuť k jídlu a "unese" mastnou zátěž. Může to být klidně borovička nebo becherovka.

Další výběr nápojů přizpůsobíme hlavnímu chodu. Smažená ryba či řízek s bramborovým salátem je dost těžký a tučný pokrm, k němuž je možné si bez rozpaků nalít sklenici dobře vychlazeného piva. Není to možná nápoj, který bychom považovali za slavnostní, ale působí výborně na trávení a lépe po něm "slehne".

Kdo preferuje víno, měl by sáhnout po vyzrálejším a plnějším druhu výraznější chuti, jako je Ryzlink rýnský, Vlašský Ryzlink nebo Veltlínské zelené. K mořské rybě či kaprovi v lehčí úpravě (nikoli smažené) se hodí lehčí bílá suchá vína typu Sauvignon či Chardonnay.

S mořskými rybami každopádně neladí vína červená, jelikož mohou v kombinaci s mořskou solí vytvořit v ústech hořkou pachuť. Například k lososovi ale můžete zvolit jemné víno růžové.

Červené víno si necháme až k dezertu. K tradičnímu vánočnímu cukroví můžeme podávat i těžší sladší víno, jako je tokaj nebo portské, nic ovšem nezkazíte ani chutným svařákem z obyčejné frankovky. Jestliže nechcete vína příliš kombinovat, pak vás jistě potěší, že somelieři k vanilkovým rohlíčkům doporučují i sekt. Perfektní sladkou tečkou bude samozřejmě také podomácku připravený vaječný koňak nebo kávový likér.