Vzhledem k tomu, že kočky si čistí svůj kožíšek olizováním, a do žaludku se jim tak dostávají jejich chlupy, je potřeba, aby si žaludek pročistily. K tomu slouží zelené rostliny nebo trávy, které kočky požírají a následně spolu se spolknutými chlupy vyzvracejí, čímž si regulují trávení a čistí žaludek i střeva. Je to nezbytné a naprosto v pořádku, protože chlupy v trávicí soustavě by mohly vést k zauzlování střev a dalším zdravotním komplikacím.

Kočky, které jsou chovány téměř výhradně v interiéru, nemají možnost a volný přístup k rostlinám volně rostoucím venku, proto jim musíme pomoct my majitelé. Které pokojové rostliny se pro naše mazlíčky hodí?

Kočičí tráva

Zřejmě nejjednodušší, ale také nejdražší možnost, co pořídit vaší kočce. Kočičí trávu koupíte v každém obchodě s potřebami pro chovatele jako balíček obilí a pěstební hmoty přímo v misce. Doma vám během pár dní vyroste tráva, která bude vaší kočce jistě chutnat. Její nevýhoda je, že vám taková tráva příliš dlouho nevydrží, pokud ji nezasadíte do klasické zeminy.

Šáchor

Jedna z nejoblíbenějších kočičích rostlin se vyskytuje přibližně ve 400 druzích. Šáchor pochází původně z Egypta, a proto vyžaduje hodně slunečního světla (ne však přímý sluneční svit) a také hodně vody. Jedná se o bahenní rostlinu, a tak mu naprosto vyhovuje, pokud téměř neustále stojí ve vodě. Potřebuje vlhký vzduch, takže pokud máte šáchor v bytě, je potřeba ho často rosit. Šáchor má tvrdý stonek a listy se mu rozevírají do vějíře. Kočky jsou schopné jej „zlikvidovat“ během chvilky, a tak je dobré mít doma alespoň dvě rostliny. Zatímco jednu má kočka k dispozici, druhá se může „vzpamatovat“ z jejího útoku.

Šanta kočičí

Další oblíbená kočičí rostlina, kterou můžete velmi jednoduše pěstovat doma. Šanta je známá tím, že dokáže kočku dostat do nálady, protože obsahuje látku nepelakton, která má na kočky různý účinek. Zatímco některé kočky jsou po požití nebo přičichnutí k šantě agresivní nebo hyperaktivní, na jiné kočky může působit jako sedativum, nebo dokonce jako afrodiziakum.

Šanta se u nás kdysi pěstovala jako léčivá rostlina, a proto není problém, aby ji užívali i lidé. Z jejích listů lze uvařit čaj působící proti horečce, nevolnostem, bolestem hlavy, svalů nebo kloubů, proti nachlazení či rýmě. Čerstvé listy lze použít do salátů, rozdrcené jsou skvělým hojivým lékem na řezné rány.

Zelenec

Tato pokojová rostlina se opravdu skvěle hodí pro kočky, protože její požití způsobuje zvracení a nevolnost, takže kočky se po trávení zelence opravdu dobře pročistí. Zelence je nutné pěstovat na místech s dostatkem světla, ale nikoli na přímém slunci. Také zálivku je třeba jim dopřát v létě větší, v zimě stačí omezená, aby se rostliny zbytečně nepřemokřily. Zelence se velmi dobře množí z výhonků na šlahounech nebo dělením trsů, takže si doma můžete vypěstovat zásobu.

Bylinky a obilí

Kočky obecně milují mladé výhonky obilí, jako jsou pšenice nebo oves, proto máte-li možnost zakoupit obilná zrna a vypěstovat je, vaše kočka bude naprosto šťastná. To stejné platí i o bylinkách. Nejoblíbenější bylinky pro kočky jsou kozlík lékařský, meduňka, šalvěj nebo tymián.