Motýli se neřídí ani tak krásou květů, jdou spíš za šťavnatým nektarem. Jsou rostliny, které nám na pohled připadají nezajímavé, a motýly budou přitom přitahovat jako magnet. Pokud máte na zahradě luční koutek, kde necháváte volně růst kopřivy, hluchavky, jetele a bodláky, motýli sem budou klást vajíčka. Tyto plané rostliny jsou totiž výbornou stravou pro housenky, a tak se u vás budou líhnout celé nové generace překrásných motýlů.

Dospělé jedince lákají květy řady letniček, trvalek i okrasných keřů. Brzy z jara jim poskytnou potravu kočičky, cibuloviny, primulky a tařičky, později se k nim přidá violka, šeřík a svída bílá. Během léta je pak pro motýly naprosto neodolatelným keřem komule Davidova, které se dokonce přezdívá motýlí keř. Z trvalek motýly zaujme především hvězdnice - pokud vedle sebe vysázíte různé kultivary s odlišnou dobou kvetení, budou se sem motýli slétat od počátku léta až do podzimu.

Motýli ovšem nepohrdnou ani půvabnými popínavkami; nejraději mají lichořeřišnici, hrachor vonný, plaménky a růže. Z letniček je přitahují libory, krásenky, divizny a aksamitník, potěší je i některé bylinky - v první řadě mateřídouška, levandule, heřmánek, meduňka či rozmarýna. Vydatnou hostinu motýlům poskytnou také netřesky a rozchodníky pěstované obvykle na skalce.

Nezapomínejte, že motýli musí nejen jíst, ale také pít. Sice jim stačí i kapka vody z kaluže, ale v období sucha se zahrádka může proměnit ve vyprahlou poušť, kde není k nalezení ani ta kapka. Doplňujte proto vodu v pítkách pro ptáky, případně nechávejte mističky s vodou na kamenech či špalcích vedle záhonů. Aby se motýli napili pohodlně, je dobré nechat z vody vyčnívat kamínky, na kterých mohou bezpečně přistát.