Jak na peckoviny? Pokud jste je neprořezali už během sklizně, dejte si záležet, ať to stihnete do konce srpna. Čím později, tím hůř pro hojení ranek. Pokud se chystáte na větší prořezávání třeba broskví, vyčkejte do jara.
Jak prořezávat keře?
Řez provádějte při sklizni nebo až po ní a odřezávejte výhonky suché, poškozené, zasychající. Případně prostory, kde je větví příliš, prořezejte. Zde platí, že méně je více. Rostlina lépe vyživí menší počet větviček a dá vám větší a chutnější plody.
Jádroviny prořezáváme, abychom dodali více světla do koruny
Během řezu se pokuste odřezat jen větve porušené a nezdravé. Ty s listy a blízko plodů ponechte. Vyživují jablka a další plody. Když řez provedete, dostane se k plodům více světla a budou barevnější a chutnější. Větší řez ale u jádrovin nechte spíše na zimu, kdy stromy nemají listy.
zdrpj: www.izahradkar.cz, www.ireceptar.cz