Některé trvalky, jako třeba mák, kvetou dva týdny. Květ poté opadá a krásné květy se ukáží zase až za rok. Většina trvalek kvete okolo jednoho měsíce. Některé ale kvetou i měsíce tři nebo čtyři. Které to jsou?

Znáte kakost?

Ten dorůstá do výšky okolo půl metru. Vysaďte kakost na svěžím a slunném stanovišti a za odměnu bude vaši zahradu zdobit svými modrofialovými květy od června až do října. Můžete ho nakombinovat v klidu třeba s dalšími druhy, jako jsou udatny, ploštičníky, rozrazilovce, kterým vytvoří kakost krásné spodní patro.

Marulka šantovitá kvete také několik měsíců

Vyroste do výšky asi 30-40 centimetrů a vytváří kompaktní porost plný bílých až světle fialkových kvítků. Je ideální na suchá místa a bude vám kvést od července do října.

Výhodou je také to, že rostlina nádherně voní a má léčivé účinky. Podporuje zažívání a pomáhá při žaludečních křečích, ale třeba i bolestivé menstruaci. Říká se, že pomáhá uvolnit i psychické napětí, a pokud vás postihne chřipka, oceníte to, že marulka podporuje pocení a snižuje horečku.

Dejte si ale pozor, její krásná vůně během května přiláká mnoho včel. Ty vám nic neudělají, ba naopak se o vaši zahradu krásně postarají. Pokud máte ale poblíž nějakého alergika na včelí štípnutí, raději se marulce vyhněte.

Metr vysoký svíčkovec

Líbí se mu na suchém a slunném místě. Svíčkovec má bílo-růžové květy na tenkých stoncích. Ty se zlehka pohupují ve větru a působí tak krásně uklidňujícím dojmem. Dodá vaší zahradě punc elegance a vzdušnost. Můžete ho kombinovat třeba s třapatkami, třapatkovkami nebo šuškardami.

Hledáte něco, co pokvete už od února?

Pak doporučujeme čemeřice. Kvetou hned od začátku jara až do května. Zajímavé je, že květy ale zůstávají celou sezónu, jenom postupně ztratí původní barvu a zezelenají. Čemeřice potřebují spíše stín nebo polostín a ocení listovou pokrývku země.

Zdroj: izahradkar.cz, awashop.cz