Doba, kdy lemy vany a umyvadla připomínaly dobře obložený chlebíček, je dávno pryč. Naštěstí. Příliš mnoho neuspořádaných věcí působí chaoticky, a to nikomu nedělá dobře. Postavit je do latě pomáhá chytře vybraný koupelnový nábytek.

Svatá trojice

V koupelně, kde se sotva otočíte, představuje základní vybavení skříňka pod umyvadlem, galerka a police nad pračkou. Tohle nezbytné minimum doplněné háčky na stěně nebo sklopnými věšáky na ručníky se vejde všude.

Na co přitom myslet

Skříňka by měla být dobře řešená, tedy alespoň s jedním šuplíkem s příčkami nebo organizérem na drobnosti, aby měly jasně dané místo, byť dva šuplíky jsou praktičtější. Nebo kombinujte šuplík s policí.

Galerka spojuje zrcadlo a další úložný prostor, může být vybavená i osvětlením a elektrickou zásuvkou. Ideální je třídveřové provedení galerky, pak se v zrcadlových dvířkách dobře uvidíte i ze stran.

Tam, kde opravdu není moc místa, by měla převážit praktická stránka věci. Pokud nemáte na pračce postavenou sušičku, postavte nad ní k tomu určený policový regál. Ostatně i regály nad pračku si lze pořídit rovněž v masivu. Když bude dobře povrchově ošetřený, nevadí to ani vlhkému prostředí.

Koupelna tak akorát

Pokud se ve vaší koupelně dá udělat alespoň několik kroků, můžete si dovolit více nábytku, včetně vysoké skříňky. Pak se do ní vejde také koš na prádlo, který by jinde překážel. Pomůže i v případě, kdy se klasická dvířka kvůli prostoru nehodí, dvířka s košem se dají vyklápět.

Na vanu se hodí položit polici na drobnosti, včetně mýdla, mnohdy slouží i jako držák na knihu nebo se sem vejde svíčka, abyste si koupel zpříjemnili. Když vanu nepoužíváte, police nikomu nepřekáží. Kdo má naopak sprchový kout, využije některou ze závěsných polic, aby už nemusel řešit padající sprchové gely a šampony.

Žebřík a stolička

Kromě skříněk se nabízí přidat žebřík na ručníky. V základní verzi ho opřete o stěnu, sofistikovanější design žebříku zajistí, aby stál sám. Může být doplněný i druhým zrcadlem a policemi. Je to mnohem lepší, než když ručníky zavěsíte na háčky, kde tak dobře neproschnou. Ideální není ani přehození ručníků na otopný žebřík. Pravidelné sušení mokrých textilií povede po čase ke korozi povrchu topení.

Do koupelny je rovněž praktické přidat stoličku, případně židli či lavici (i ta může být s úložným prostorem), která se hodí nejen kvůli pedikúře.

Ale ani menší koupelny nemusí být jen „na stojáka“, prodává se spousta stoliček, které se využívají jak do sprchového koutu, tak i vně. Nebo se vraťte k naší poznámce o žebřících na sušení ručníků, najdete je totiž i v kombinaci se židlí a policí, zkrátka tři v jednom.

Zdroj: living.cz, drevojas.cz