Běžný živý plot dvakrát ročně zařezáváme – na jaře a v létě. Nespěchejte ale, ideální čas na první ořez je až v červnu. Co ale dělat, když ho chcete zkrátit ještě více nebo častěji a dřevo využít na podpal?

Jehličnany, nebo listnáče?

Listnáče můžete ořezat a ony znovu obrazí. Jsou tedy nejvíce vhodné na seřezání a využití. U jehličnatého živého plotu pozor. Pokud jej oříznete na dřevo, neobrazí. Zůstane vidět ošklivý řez. A jde prakticky o jakýkoli jehličnatý strom. Takže pokud zaříznete túje moc, bude vidět tmavý vnitřek a nikdy už nezaroste.

Výjimka potvrzující pravidlo – pámelník

Pámelník je jeden z nejčastějších živých plotů u nás. Jeho pěstování je nenáročné. Možná až moc! Můžete ho uříznout klidně až u země a on se vzchopí a znovu vyroste. Pámelníku se daří na slunci i ve stínu, pokud máte na zahradě trochu znečištěné ovzduší, nevadí mu to. Navíc je okrasný – je posetý drobnými růžovými kvítky a na podzim bílými kuličkami, které možná znáte z dětství jako „praskací kuličky“. Bohužel je to také kvůli tomu, že je prakticky nezničitelný, velký plevel. Musí se pravidelně ořezávat a prostor kolem něj je třeba sekat, aby vyrůstající oddenky nevyrostly moc.

Zdroj: dumazahrada.cz, ceskestavby.cz