Nejprve bychom si měli ujasnit, jaký typ rostliny se nám bude okolo pergoly líbit. Požadujeme, aby kvetla celé léto, nebo se spokojíme se záplavou zelených listů? Hledáme rychle rostoucí popínavku, nebo jsme ochotni čekat delší dobu, než vyroste? Chceme trvalku, nebo preferujeme jednoletou rostlinu, abychom příští rok mohli zasadit pro změnu jinou?

Kromě našich osobních preferencí musíme přihlédnout i k preferencím rostlin samotných. Některé potřebují hodně slunce, jiným je dobře v polostínu. Záleží na umístění pergoly, jaké stanoviště popínavce poskytne. V neposlední řadě zde hraje roli také půda. Pokud je pergola napojena na zeď domu, zemina může být znečištěna odpady ze stavby. Je-li u domu drenáž, rostlina nebude mít dostatek vlhkosti. Půdu je v těchto případech potřeba vylepšit a častěji zalévat.

Jednou z rychle rostoucích a nenáročných popínavých rostlin je loubinec pětilistý (na úvodním obrázku), známý také jako psí víno. Na zimu sice opadá, zato během podzimu ozdobí pergolu červeným zbarvením listů, které zahradě dodají jedinečnou atmosféru. Loubincem uděláte radost i ptákům - jeho bobule pro ně představují důležitý zimní zdroj potravy. Pro člověka jsou mírně jedovaté.

Toužíte-li po výrazných květech, zvolte plaménky. Ty snesou i mírný polostín a kvetou v průběhu června a července. Pokud vedle sebe vysadíte odrůdy kvetoucí různými barvami, vaše pergola bude v létě jen zářit. Pozor jen, plaménky nemají ovíjivé stonky, k pergole je musíte uvazovat.

Stálezelenou klasikou je břečťan, jenž může dorůst výšky až 30 m. V dnešní době, kdy pořád hledáme něco extra, nám tato rostlina může připadat příliš obyčejná. Ale nepodceňujme ji. Břečťan je úžasnou čističkou vzduchu, během jednoho dne je schopen pohltit až 90 % škodlivin z ovzduší.

Honosná je pergola ovinutá pnoucí růží. Samozřejmě pokud vám nevadí trny. Pnoucí růže potřebuje hodně sluníčka, ale je dobré, když se každý den na chvilku ocitne ve stínu. Zcela zastíněné stanoviště jí ale rozhodně vyhovovat nebude. Pnoucí růže je také poměrně náročná na složení půdy a živiny v ní obsažené. Nejlépe se jí bude dařit v písčitohlinité zemině s propustnou spodní vrstvou.