V případě novostavby nebo radikální rekonstrukce staršího domova se vždycky najde nové řešení, takže i kuchyni můžete uspořádat trochu jinak než dříve. Že se nikam nestěhujete ani nechcete nic překopávat? I pro vás ještě zbývá dost možností.

I jako ideál pro menší byty

Jednořadá kuchyně připomínající tvar písmene I se instaluje podél jedné stěny, ale čím bude delší, tím více se naběháte. Pro lepší využití místa se nabízí na jejích koncích volit vysoké skříně nebo nábytek s vestavěnými spotřebiči. Rozbít jistou fádnost horních a dolních skříněk (výsuvných šuplíků) přesně nad sebou se dá vybočením z řady, například horní skříňky budou asi o půl metru přečnívat nad spodními, nebo naopak. A jak si poradit s výtkou, že příliš dlouhá kuchyně neobstojí z pohledu ergonomického trojúhelníku (popis viz kuchyně jako L)? Snadno. Kdo někdy bydlel v paneláku, ví, že k „nudli“ se musela přidat z jednoho jejího konce chladnička nebo spížová skříň.

I + I jako inteligentní investice

Dvouřadé kuchyně představují chytrou horákyni do úzkých prostor, ale dají se samozřejmě využít i ve velkoryse řešené domácnosti. Do dvou řad se většinou bez potíží zabuduje potřebný úložný prostor stejně jako spotřebiče, pro praktický pohyb mezi nimi nechte vzdálenost asi 120 cm. Když je místa více, můžete část směřující do místnosti pojmout i jako ostrůvek a na to napasovat jídelní desku. Také si lze pohrát s rozdílnými výškami pracovní plochy (varné centrum níže než většina pracovní plochy, naopak mycí centrum o něco výše).

L jako luxus skoro pro každého

Kuchyně evokující písmeno L jsou praktické, pokud delší strana není předimenzovaná, to se pak hodně nachodíte. Jednotlivé pracovní zóny umístěte tak, aby vytvořily ideální ergonomický trojúhelník (celkový součet jeho stran, kdy výchozí body tvoří skladovací prostor+mytí a příprava pokrmů+varné centrum, nemá přesáhnout 6 metrů). „Elko“ pěkně pasuje i do navazujícího obýváku, vlastně se mu otevírá. A volný roh je jako stvořený pro přidání jídelního stolu. Kdybyste měli pocit, že takové kuchyni chybí nějaký parádnější prvek, zkuste využít aspoň jednu dvě otevřené police.

U jako univerzální záležitost

Kuchyňské sestavy připomínající písmeno U většinou nemají chybu. Opět platí, že i na menším prostoru dokážou nabídnout vše potřebné, včetně dostatečné plochy mezi jednotlivými zónami. Rovněž v tomto případě dodržujte pravidlo ponechat koridor 120 cm mezi protějšími částmi linky (vychází z faktu, že byste měli bez potíží otevřít dva výsuvné šuplíky nebo dvoje dvířka skříněk umístěných proti sobě). Navíc „účko“ podle mnohých odborníků nabízí ideální podmínky pro dodržení ergonomického trojúhelníku.

G jako geniální řešení

Zase jde o praktickou volbu také do menších bytů či prostor. Obestavěním tří stěn vytvoříte hodně místa a otevřená část písmene G může sloužit jako odkládací nebo pracovní plocha, případně sem přidejte barový pult. V „géčku“ však dopředu nejvíce myslete na to, zda se v kuchyni bude častěji pohybovat pravák, nebo levák, a tomu přizpůsobte řazení jednotlivých zón. Nenápadně se dá propojit i s vchodem do navazující spíže, když mezi kuchyňský nábytek zabudujete designově sladěné dveře. Výsledek bude esteticky přívětivý a kuchařka nebo kuchař spokojení.

Rada navíc

Určitě jste to už někde viděli a možná i sami zažili. Varné centrum ani moderní verze sporáku nepatří přímo ke stěně, kterou výpary z rendlíků zbytečně ničí. Navíc vám bude chybět minimální odkládací prostor (za minimum se považuje 30 cm).