Barový pult je prima společník. Urychlí stolování, funguje jako komunikační spojka mezi lidmi a ozvláštní prostředí moderních kuchyní.

1. Více možností

Barový pult může být „prodlouženou rukou“ pracovní desky kuchyňské linky nebo varného ostrůvku, ale často se jeho plocha zvyšuje a umísťuje na okraj pracovní desky. Efektně vypadají také jiné varianty, například deska ve tvaru písmene L, kdy delší strana prochází či kopíruje boční díl varného ostrůvku (linky). Nebo přidaná vyšší deska, která vybočuje z linie pracovní desky do prostoru. Větší oddělení od varné části slibuje sokl s barovou deskou a jiná provedení.
Nepřehlédněte: Prodávají se i přenosné barové stolky, které nejsou pevně uchycené ke stěně nebo ke kuchyňské lince. Běžně se umísťují ke stěně, a když přijde na návštěvu více lidí, lze je posunout do prostoru.

2. Sjednocení, nebo kontrast

Chcete-li dosáhnout stylové čistoty, pořiďte si barovou desku ze stejného materiálu a ve shodném dekoru s pracovní plochou. Není to žádný problém, zejména pokud stejně uvažujete o výměně staré pracovní desky za novou. Nebo vybírejte jiný dekor či barvu, případně i materiál, pak barový pult poslouží jako kontrastní designový prvek, záměrně přitahující pozornost.
Nepřehlédněte: Když budete kupovat nový, nevyzkoušený materiál desky, dobře si ho osahejte. Čím častěji budete u barového pultu pobývat, tím spíše by měl být příjemný na dotek, pocitově teplejší.

3. Skoro pro každého

Velkou výhodou barových pultů je široké uplatnění, dokonce i v malých single kuchyních, kde zastoupí jídelní stůl. V běžných a větších místnostech funguje jako optický předěl, zpravidla mezi kuchyní a jídelním koutem. Do prostoru zasahuje omezeně, či vůbec.
Nepřehlédněte: Předem si vyzkoušejte, jaká hloubka vám bude příjemná, abyste se pod pult dobře "složili". Myslete i na rozestupy pro pohodlné stolování, pro 1 osobu lze doporučit asi 55 až 60 centimetrů šířky.

4. Když se vaří

Dalším plusem je přímá komunikace s tím, kdo připravuje občerstvení nebo oběd či večeři. Vždycky je příjemnější, když si můžete spolu povídat, aniž byste na sebe halekali z vedlejšího pokoje. Bar je přece místo, kde se lidé scházejí, proto stejně dobře poslouží i k posezení, když si chcete dát jednu dvě skleničky.
Nepřehlédněte: Výška běžného jídelního stolu se pohybuje mezi 72 až 78 centimetry. Barový pult měří od podlahy zhruba od 90 asi do 115 centimetrů.

5. Místo stolu

Přesun potravin a nápojů je bleskový, všechno máte po ruce. Proto se barový pult často využívá na rychlou konzumaci, například snídaně a svačiny, ale spíše jde o zvyk než o nepsané pravidlo. Stejně rychle z něj sklidíte nádobí po jídle.
Nepřehlédněte: Barové židle si dobře vyzkoušejte. Některé mají opěrku zad i područky, praktická je také opora pro nohy. A když na nich budou často usedat různě vysocí lidé, měly by být výškově nastavitelné. V některých případech lze zvýšit i sedák.