Kuchyňský systém nazvaný Ekokook – jak už název napovídá – je odpovědí na současnou ekologickou situaci, znečištěnou vodu a obrovskou produkci odpadu.

„Náš projekt je založený na tom, že pokud možno co nejvíce vyprodukovaného odpadu vracíme zpátky tam, kde vznikl. Na tom je založena technologicky propracovaná kuchyně budoucnosti – Ekokook,“ říká na úvod Victor Massip.

Návrh futuristické kuchyně má v sobě samozřejmě zabudované koše na recyklovaný odpad, rezervoár na již použitou vodu a samostatný kontejner na organický odpad. Systém Ekokook, který designéři ze studia Faltazi představili začátkem letošního roku, zatím nemá konkrétního výrobce, ale jde o modelovou studii, jak by se v blízké budoucnosti mohlo (a mělo) hospodařit při vaření a další kuchyňské práci s odpady.

Navrhnutá kuchyně má tři samostatné funkční zóny, každá má své funkční vymezení. Celek pak tvoří „stroj“ na vaření a vše okolo. Pojďte ho s námi prozkoumat.

„V kuchyni obecně vzniká nejvíc odpadu z celé domácnosti. My jsme se zamysleli nad tím, jak tento „odpadový management“ vylepšit a zefektivnit, protože to považujeme za nutné,“ říkají designéři ze studia Faltazi. „Například si vezměte, když škrábete mrkev… měli bychom být schopni slupky ihned zpracovat a ne je házet společně s ostatními odpadky do koše. Stejně tak je zbytečné, aby voda, jíž myjeme salát, odtékala do kanálu,“ upřesňuje Laurent Lebot.

První část: třídění

V této části kuchyňské linky se třídí odpad: papír, sklo, organické zbytky… „Tady bylo potřeba vyřešit, aby organický odpad nepáchl do prostoru kuchyně a abychom ho zde měli pokud možno co nejméně,“ říká Laurent Lebot. Jsou zde umístěny čtyři výsuvné boxy na sklo, papír, plasty, kovový odpad. Objem každého kontejnerku designéři pečlivě spočítali tak, aby odpovídal produkci průměrné rodiny dvou dospělých a dvou dětí (neříkají, zda si za model vzali americkou, nebo evropskou rodinu, což může být vcelku rozdíl).

Druhá část: voda, její použití a recyklace

„Při navrhování této části nás inspirovali inženýři, kteří se zabývají recyklací odpadních vod. Když to jde ve velkém, proč nezačít v malém, přímo v kuchyni, kde vodu znečišťujeme každý den,“ pokládá si otázku Laurent Lebot. V této části jsou dva dřezy se zabudovaným rezervoárem, do něhož se shromažďuje voda znečištěná mastnotou a oleji. Ta se pak filtruje tak, aby se dala použít pro myčku. Denně se tak dá ušetřit kolem 15 litrů, což obnáší jeden mycí program a samozřejmě i úsporu peněz.

Část třetí: recyklace organických zbytků

„Moje popelnice žije,“ řekli jsme si na začátku. Co to znamená? Nasadili jsme sem červy, kteří se postarají o rozklad organického odpadu: slupky od ovoce, zeleniny. To s sebou samozřejmě nese nutnost navrhnout kontejner tak, aby v něm živí červi mohli žít a pracovat na kompostování.

Tento koncept je spojením průmyslových technologií s jednoduchou myšlenkou, že co jde vrátit zpět do přírody, měli bychom vrátit, říkají autoři. „Pokusili jsme se tímto futuristickým návrhem dát odpovědi na některé otázky, které nás trápí, a na které dovedeme prostřednictvím designu odpovědět,“ říkají designéři z Faltazi Labu, kteří navrhli Ekokook. Co si o této cestě kuchyňských technologií myslíte vy?

-var-Foto: repro Faltazi Lab