Droždí je běžnou součástí každého obchodu s potravinami, kde ho koupíme ve formě zabalených kostek. Není to však žádný vynález moderní doby, droždí používali lidé už před 5 000 lety a Louis Pasteur díky němu objevil kvasinky. Právě ty se po smíchání s tekutinou začnou množit a těsto nakyne.

Podívejte se, jak droždí v těstě a při přípravách jiných jídel pracuje a jak ho můžete v kuchyni použít:

Zdroj: Youtube

Nebojte se balení v obchodě pootevřít

Abychom dosáhli skvělého výsledku při pečení, musí být droždí čerstvé. Bohužel nám ve spíži vydrží jen velmi krátce. Pokud nepečete často, není vhodné se droždím předzásobit. I když je dodáváno v lisovaných zabalených kostkách, nebojte se balení v obchodě pootevřít a zkontrolovat povrch kvasnic. Správně by mělo být droždí světlé, lesklé a bez trhlin. Cítit byste měli lehce nakyslou vůni a celkově by se mělo snadno drolit.

Pokud se vám zdá daný kus příliš tmavý, zapáchající či dokonce hrudkovitý, není pro vaše účely vhodný. Raději vyhledejte jinou kostku. Po nákupu by měly zůstat kvasnice pečlivě zabalené v chladu lednice. Doma si čerstvost můžete ověřit také vhozením droždí do teplé vody. Pokud plave, vybrali jste správně.

Zdroje: ireceptar.cz, babiccinavolba.cz