Kuchyně je dnes místností společenskou a otevřenou. A právě proto je užitečné si v novém bytě či domě pečlivě promyslet, jak se sem bude vlastně vcházet – tedy počet a umístění dveří. Vstup by rozhodně měl být variabilní – už jenom proto, že během let se naše potřeby a provoz v domě mohou změnit a místnosti se třeba zase přepaží či pospojují jiným způsobem.

V dřevostavbách (tam je to možné) je ideálním řešením při stavbě domu na strategických místech připravit zaslepené dveřní otvory, které mohou být třeba léta „spící“, pak se kdykoliv podle potřeby probourají, osadí zárubní a dveřmi - a změna dispozice místnosti je na světě!

Ve fázi vybírání z nabídky nově stavěných domů a bytů (tam kde nabízí dodavatel úpravy podle přání zákazníka, tedy tam, kde můžeme vstoupit do procesu stavby ještě ve fázi možných úprav) tam je radno právě vchody a průchody dobře promyslet. Při prohlížení projektů nových rodinných domů nacházíme většinou takové paušalizované řešení – velká místnost s kuchyňským koutem různě umístěným. Pozorně prostudujme, jak jsou řešeny vstupy. Optimální je v opravdu velkém prostoru mít minimálně dvoje dveře – do části obývací (z předsíně, haly nebo zádveří) a potom do části pracovní (kuchyňské), vedoucí také ze vstupní části domu. Poblíž těchto vstupních dveří by se v kuchyni měly objevit ještě jedny nenápadné úzké dveře (stačí 60 cm široké) - a to do spíže. „Spižní“ dveře by měly být co nejblíže k pracovní lince. Například pokud je linka rozdělená (máme ji po pravé ruce u stěny a na stěně protější spodní skříňky a pult pod oknem), dveře do spíže jsou výhodně umístěny uprostřed. Vše je tak opravdu dokonale po ruce.

Druhé dveře z kuchyněMálokde v nových objektech se projektuje spíž, jakoby to bylo něco zastaralého a nepodstatného. Ale není tomu tak vůbec – spižní skříň velké rodině rozhodně nestačí a lednička také ne. Třeba už za týden po nastěhování poznáme svoji chybu, pokud nám třeba architekt řešení se spíží nabízel, ale odmítli jsme. Nejde totiž jen o potraviny, začnou se kupit obaly, lahve, tašky, batohy, malé přístroje, které třeba kuchyňská linka nepojme, náhradní nádobí a kam třeba dáme přepravky se vším možným? Takže spíž rozhodně ano – možná momentálně nemáme pocit, že bychom ji potřebovali, ale čas určitě ukáže něco jiného. Přináší to jednu věc – kde bude spíž v novém rodinném domě umístěna?

Musí v ní být co nejchladněji, nesmí být daleko od kuchyně a už vůbec ne umístěná tak, abychom při cestě z kuchyně do ní museli otevírat několikery dveře, vážili zbytečně dlouhou cestu třeba přes předsíň. Z toho vyplývá, že ideální je spíž přisazená ke kuchyni, přímo spojená jedněmi dveřmi. Ukázkovým příkladem může být kuchyně situovaná na východ a spíž na sever.

-ag-Foto: Iveta Kopicová,