K tomu, abychom se při práci v kuchyni neunavili, potřebujeme mít pracovní plochy v optimální výšce vzhledem ke své postavě, jednotlivé pracovní zóny co nejúčelněji sestaveny za sebou a také vhodnou pracovní židli. Různé výšky pracovních ploch Plocha kuchyňské linky by rozhodně už dnes neměla mít jednotnou výšku, i když tomu tak v běžné produkci ještě je. Kuchyňská linka, která v sobě spojila všechna kuchyňská pracoviště, často nakonec nabídla všechny možná nepohodlí: pracovní plocha byla někdy krátká, příliš úzká, pro většinu lidí nízká a pro leváky ještě špatně sestavená. A tak se z linky, která ztratila výhodu sektoru, výhodu přizpůsobovat se různým požadavkům, opět vydělují jednotlivá kuchyňská pracoviště, samostatné moduly. Ty už se dají nejen variabilně přestavovat, ale jsou už výškově přizpůsobené. Kuchyně musí kuchaři sednout na míru Když předpokládáme, že většinu práce v kuchyni zastává jeden člověk, musí zařízení plně vyhovovat právě jemu. Ostatní, kteří vaří občas nebo jenom pomáhají, se tomuto uspořádání přizpůsobí. Pro leváky sestava v protisměru Například pohodlí pro leváka v kuchyni neznamená jen pár malých předmětů jako škrabka na brambory přizpůsobená pro levou ruku. Znamená to změnu celé prostorové orientace pracovních kuchyňských zón. Zprava doleva musí levák mít mycí centrum, potom pracovní plochu, sporák, nejvíce vlevo odkládací plochu. Převezme-li někdy v budoucnu většinu práce někdo jiný, právě variabilita modulů dovolí celou sestavu v krátké době sestavit v opačném gardu. Vyšší pracovní plocha je pohodlnější Výška pracovní plochy by se měla řídit výškou postavy. Člověku vysokému kolem 165 cm postačí 90 cm vysoká pracovní plocha, i když i 93 cm je příjemných. Při 180 cm vysoké postavě už potřebujeme 95 cm vysoké pracoviště. Nemáme-li v plánu investici do nové kuchyně, můžeme koupit jen novou pracovní desku a potřebné výšky pak dosáhnout podložením skříněk. Vyšší plocha je pohodlnější, protože se nemusíme hrbit, když při práci stojíme těsně u desky. Pokud tak nestojíme, nemůžeme si opřít ruce v zápěstí a musíme pracovat s předpaženýma rukama bez opory, brzy se přihlásí potíže se zády, krční páteří. Potom každodenní příprava složitějších náročnějších pokrmů vysloveně bolí. Aby se předešlo únavě, je dobré občas změnit pozici a přejít od pracovní plochy jinam - některé práce dělat třeba vestoje u baru, nebo vsedě u stolu, a namáhat tak zase jiné svalové skupiny. Mycí centrum je vyšší Stejně tak mycí centrum je vyšší, a to nepodceňujeme, ani když máme myčku. I k ní si ponecháme nebo nově pořídíme dřez s odkapávačem nebo dvojdřez. Stále ho budeme potřebovat k rychlému opláchnutí právě potřebného kousku nádobí, k čištění ovoce a zeleniny nebo cezení brambor a špaget… Do hrnců musíme vidět Varná plocha má být naopak zabudována v nižší úrovni kvůli bezpečnější manipulaci s nádobím i vzhledem k optické kontrole během vaření. Mělo by to být 80 cm, což je zase o 5 cm níž, než jsou běžné sporáky. Rozšířené pracovní desky Roli hraje také šířka dolních skříněk. Ty mají po celá léta unifikovaných 60 cm. Aniž si to uvědomujeme, přináší to problémy jak s nedostatkem odkladního prostoru, tak s horními poličkami, které někdy omezují pohyb a pracovní plochu ještě zmenšují. Objevuje se však praktické řešení. Přidá-li se ke stěně 10 až 20 cm navíc, můžeme si dovolit pověsit horní skříňky níže bez nebezpečí úrazu hlavy. Šířka pracovní plochy 70 cm až 80 cm přináší mnohem větší komfort při práci. Tento rozměr získáme vložením podélné poličky (univerzální rampy) mezi stěnu a běžnou 60centimetrovou dolní skříňku. V rampě se dají schovat elektrické zásuvky, může tu být odkapávač na nádobí, stát na ní mohou všechny často používané předměty, které chceme mít po ruce. Jsou stále na očích, ale nepřekážejí nám. Nerez rampu můžeme koupit hotovou (už se zabudovanými zásuvkami a různými praktickými dózami opatřenými víčky), levnějším řešením pak bude vyrobit rampu doma na míru naší kuchyňské linky. Pracovní židle Někdy si neuvědomujeme, že v kuchyni zbytečně dlouho stojíme a že spoustu úkonů můžeme dělat vsedě. Protože by ale bylo namáhavé neustále vstávat a sedat na jídelní židli, pořídíme si ke kuchyňské lince výškově nastavitelnou jezdící židli s bederní opěrkou. -ag-
Kuchyně - nepohodlné pracoviště?
info
Zuzana Zimová
24. 9. 2004
clock
5 minut
K tomu, abychom se při práci v kuchyni neunavili, potřebujeme mít pracovní plochy v optimální výšce vzhledem ke své postavě, jednotlivé pracovní zóny co nejúčelněji sestaveny za sebou a také vhodnou pracovní židli. Různé výšky pracovních ploch Plocha kuchyňské linky by rozhodně už dnes neměla mít jednotnou výšku, i...
user