Letní období vybízí k pobytu pod širým nebem. A tak většina majitelů balkonů, teras či zahrad přesouvá alespoň z části svůj domov ven, aby tu s rodinou či přáteli mohli společně trávit čas. Jak lépe si ho zpříjemnit než dobrým jídlem? Právě proto by tu neměl chybět zahradní gril.

Ještě před jeho koupí si ale dopředu musíme dobře rozmyslet, na jakém místě bude sloužit. Zda kouř a vůně pokrmů nebude vadit sousedům, zda můžeme do jeho blízkosti umístit sezení, zda jsou k dispozici potřebné přívody (např. elektřina, je-li potřeba, voda) a zda ho máme kam schovat před deštěm. Vše je vyřešeno? Pak můžeme přistoupit k samotnému výběru přístroje.

Prověřme kvalitu

Vybírat můžeme mezi grilem na dřevěné uhlí, plyn nebo elektřinu. Každý má svá pro i proti (viz blok), ať už ale vybereme kterýkoliv, každý musí splňovat základní podmínky. Patří sem perfektní stabilita, aby se při poryvu větru či manipulaci s pokrmem gril nepřevrhl. Rovněž dbejme na kvalitní povrchovou úpravu, ideální je smaltové provedení kvalitním žáruvzdorným smaltem. Držadla a úchyty by měly být robustní, teplo nevodivé a snadno padnoucí do ruky. S ohledem na snadnou údržbu si všimněme vnitřního uspořádání roštů, případně spirály. Čím jednodušší, tím je i čištění přístroje bezproblémovější a rychlejší. Neopomeňte ani na pozáruční servis a možnost i po několika letech dokoupit náhradní díly či další příslušenství.

Pomocníci při práci

Bez příslušenství by se gril jen velmi těžko obsluhoval. K základním potřebám patří sada grilovacího nářadí (obracečka, vidlička), se kterými grilujeme. Budeme potřebovat i kartáče na očištění přístroje a roštu a oceníme i speciální přípravky, se kterými práce půjde od ruky. K dalšímu příslušenství může patřit speciální grilovací stojan na masa nebo kuře, rošt na špízy, grilovací kolébka, teploměr se sondou ad. Pro snadnější manipulaci přijde vhod i zástěra a rukavice. Podle typu grilu pak můžeme dokoupit další příslušenství, např. zapalovač, regulátor pro plynovou lahev, otočný rošt ad. Šetřit bychom neměli ani na ochraně grilu, většina renomovaných výrobců nabízí speciální obal přístroje, který ho chrání před deštěm, větrem a jinými neduhy počasí.

Víte, že...

Trendem je maso nenakládat na několik dní dopředu, ale omyté a naklepané ho rovnou začít tepelně zpracovávat. Omastkem s kořením ho natíráme až na grilu.

Gril na plyn
ekonomický provoz
stálá teplota grilu
najděte typ s rovnoměrně rozváděnou teplotou po celé grilovací ploše
musí mít alespoň dva nezávisle nastavitelné plynové hořáky s plynulým nastavením teploty
vhod přijdou lapače uvolněného tuku
Gril na dřevěné uhlí
musíte ho dostatečně roztopit, což bude chvíli trvat a následně musíte udržovat teplotu
kouř může vadit sousedům
maso získá ojedinělou chuť i vůni
masivní rošt by měl dobře rozvádět teplo
zůstane popel, který je třeba po každém grilování uklidit
Gril na elektřinu
nepotřebujete palivo (dřevěné brikety či plynovou lahev), jen přívod elektrického proudu
hledejte model s topnou spirálou s dostatečným příkonem (cca 2kW)
spirála by měla být snadno přístupná a tím pádem čistitelná
kvalitní propečení zajistí i dobře uzavíratelný poklop grilu
nekupujte skládačku, ale sestavený přístroj

-zal-Foto: www.profimedia.cz, Weber