Jídelní kout může vyhlížet všelijak. Záleží na tom, zda se jedná o nouzové řešení, kdy máme málo místa, a tak vznikl vlastně z nouze, svépomocí, malou přestavbou, anebo je vše dáno záměrně, promyšleně, podle projektu při stavbě rodinného domu. V každém případě, pokud jde o vzhled i o funkčnost, musí navazovat na pracovní prostor kuchyně.

Úkolem jídelního koutu je úplně jednoduše to, aby se tady snědlo jídlo, které se vedle v kuchyni uvařilo. Z toho důvodu by na ni také měl bezproblémově navazovat, aby se nádobí s pokrmy dalo lehce přemisťovat, bezpečně přenášet hrnce horké polévky, a stejně tak zase rychle posbírat špinavé nádobí ze stolu a odnést vše zpět do kuchyně - a nenosit je pokud možno daleko.

Vzhledově by zařízení - nábytek, barvy stěn, materiály, podlaha, mělo rovněž logicky navazovat, protože je tady všechno vidět z vícero stran. Kromě změti barev a nábytku je dobré vyhnout se přehršlím vystavených doplňků, užitných i "okrasných"předmětů. Pokud k tomuto vystavování inklinujete, pořiďte místo otevřených polic a regálů co nejvíce uzavřených skříněk.

Neoddělovat, nebo oddělit?

V posledních letech vyhrává názor, že nejlepší kuchyňské dveře jsou žádné dveře. Kuchyně je od jídelny a často i od obývacího pokoje oddělená pouze opticky. Velký spojený prostor má jenom různé funkčně oddělené zóny – zónu přípravnou, tj. kuchyňské pracoviště, a zónu jídelní, tedy jídelní kout. Jídelní kout tak navazuje na kuchyňský pracovní prostor buď přímo v linii (je úplně neoddělený a je vymezen jen postavením jídelního stolu a židlí), nebo je třeba trochu "uklizený" za rohem v místnosti do L.

Jídelní kout je mnohdy řešen jen barovým pultem, ať už jako předěl mezi kuchyňským pracovištěm a obytným prostorem, nebo v prostorové nouzi třeba jako vysunovací pult, umístěný kolmo na pracovní desku s výškou zhruba 10 cm nad ní. Na malých kolečkách se navíc může posunovat po desce, a tak lze jíst tam, kde bude právě místo.

Často se za předěl kuchyně a jídelny považuje také stupínek, jiná úroveň podlahy, kdy jídelní stůl stojí na vyvýšeném místě. Je to sice efektní, ale docela nebezpečné řešení - hlavně pro děti a staré lidi.

Jídelní kout může být rovněž téměř zcela oddělený a mohou do něj vést dveře a třeba i servírovací okénko. Je to už skoro taková samostatná jídelna. Takové řešení může být výsledkem přestavby a úpravy bytu, kdy se našlo místo na jídlo odstraněním nějaké příčky nebo přepažením místnosti.

Tipy pro oddělení:Skládací dveře se uplatní v kuchyňském koutě nebo malé kuchyni, kde je každý ušetřený centimetr dobrý. Neizolují ovšem zvukově ani tepelně, hodí se do menšího teplého bytu.

V malém prostoru, kde je nouze o každý kousek místa, je možné nainstalovat místo dveří pouze moderní závěs - z bambusu, dřívek, lamel, textilie...

Ve velkém prostoru mezi kuchyni a jídelnu dobře zapadnou promyšleně vybrané, parádní dřevěné dvojdílné dveře. U nich můžeme podle potřeby užívat jednu část, nebo je otevřít dokořán.

-ag-Foto: www.profimedia.cz