Kuchyně s bezúchytkovým řešením se hodí zejména do moderních interiérů. S rustikálním stylem si ale moc nerozumí. Není to však jen o estetické stránce, ale spíše o praktičnosti. Ve srovnání údržby vyhrává na plné čáře bezúchytkové řešení. Stačí hadříkem očistit rovný povrch bez jediné překážky. Na úchytkách snadno ulpí nečistoty, nejraději v těch nejhůře dostupných koutech.

Nejčastějším materiálem pro výrobu úchytek je nerezová ocel. Ta je velmi odolná vůči korozi při styku s vodou. Ale viděli jste už někdy úchytku od skříňky po kontaktu se solí? Sůl urychluje rezavění, a tak se může snadno stát, že si při vaření opakovaně na úchytku sůl zanesete a ona tak začne brzy ztrácet svůj lesk.

Dalším důležitým aspektem při výběru je otevírání. Bezúchytkové řešení je praktické, když máte například špinavé ruce a potřebujete loktem nebo kolenem skříňku otevřít. Stačí jen přitlačit nebo na skříňku jednoduše poklepat. Skříňky s bezúchytkovým řešením ale mohou být velmi citlivě seřízené a tak se vám mohou samy otevírat. V případě nákupu levnějších typů také hrozí častá poruchovost. Uvnitř skříňky je totiž složitý mechanismus a tak se do ní nemusíte vůbec dostat. Další výhodou ale je, že ani v malém prostoru se neporaníte o úchytky, které vyčnívají do prostoru.

Bez úchytek vypadá kuchyňská linka velmi elegantně a minimalisticky. Nejlépe to vyzní u větších ploch dvířek a u výrazných barev. Výběr správných úchytek je třeba přizpůsobit ostatním použitým materiálům, strukturám a barvám v interiéru.

Jaké jsou alternativy?

Zápustné úchytky – nevyčnívají, jsou umístěné do vyfrézovaného prostoru. Lze je pořídit ve variantě kovové, hliníkové i dřevěné. Používají se často v případě posuvných dveří. V různém provedení se hodí také do dětských nebo studentských pokojů, kde úchytku nahrazuje například oválný otvor.

Kazetové úchytky – po stisknutí spodní části úchytky se vyklopí madlo, které se automaticky sklopí hned poté, co jej přestanete držet.

Zdroj: ireceptar.cz, bydlimekvalitne.cz