Podobně jako popisujeme Řeckou zemi, můžeme popsat i řeckou kuchyni, neboť je rovněž plná slunce, barev a lákavá jako historie celého Řecka. Ve srovnání s jinými světovými kuchyněmi například s kuchyní francouzskou, není řecká tak rafinovaná a ve srovnání s italskou ani příliš lehká, vyniká však svou různorodostí a poměrně jednoduchou recepturou. Příprava jídel je obvykle však často složitý proces, neboť je připravováno dle tradic, podle kterých se vše vaří či peče na otevřeném ohni. Tradiční příprava jídel na otevřeném ohni je dodržována především na venkově. Bez čeho se řecká kuchyně neobejde Základ řecké kuchyně tvoří olivový olej a máslo, čehož se v této kuchyni používá více než dost, neboť společně s kořením a bylinkami jídlu dodávají na charakteristické chuti. Jídlo je nejčastěji dochucováno oreganem, které se přidává téměř do všeho. Způsob stolování Řecký stůl se prohýbá pod samými dobrotami a hraje všemi barvami. Na takovém stole nechybí takřka nic. Jako hlavní chod se obvykle podává jídlo připravené z různých druhů mas nebo ryb, k hlavnímu chodu je pak podáváno několik druhů salátů a sýrů, nechybějí samozřejmě olivy, chléb, víno a vše završující sladkosti. Mezi místní speciality patří musaka, která se připravuje z baklažánů, brambor, cibule, mletého masa, rajčat, vína, neschází samozřejmě olej, petržel, sůl a pepř. Podle Řeků toto zapékané jídlo s brambor, bešamelem a baklažány patří k nejzdravějším a rovněž nejvýživnějším jídlům. Často se v této kuchyni připravují vinné listy plněné nejrůznějšími nádivkami např. z mletého masa nebo rýže, dále nejrozličnějšími způsoby upravená kuřata a ryby – s paprikami, zapečené v těstě, na hořčici či klasicky s olivami. Sladkosti, které na stole mají své místo, jsou v Řecku daleko sladčí než jinde. Ze sladkostí to je především chalva, různé ořechové koláčky a baklava připravovaná z listového těsta, mletých mandlí, skořice, hřebíčku, másla, cukru, medu, citrónové šťávy, vanilky. K dobrému jídlu a především ke sladkosti patří i dobré pití. K němu se podává řecká káva, která se vaří po turecku s pohárem studené vody, tato káva je dost silná. Z vín se pak podává především retsina s příchutí pryskyřice či lahodnější muškát.