Už vás nebaví dívat se v kuchyni na oprýskaný dřez? Tak to změňte a nadělte si třeba pod stromeček nový. Stoprocentně bude praktičtější.

Překvápko v obchodech

Teprve až se po letech vydáte do prodejen zaměřených na kuchyňské komponenty, zjistíte, jak doba pokročila. Dřezy stále můžou mít vysoký horní přesah, jenže pak se v lemu dobře drží špína. Praktičtější jsou ty, které při instalaci vystupují nad pracovní desku jen nepatrně, nebo s ní tvoří jednu rovinu. Z materiálů se nejčastěji využívá nerez a granit.

Prima výbava

Jednodřez může nahradit dřez s odkapovou plochou nebo i s malou mycí vaničkou a také s doplňky typu krájecího prkénka (když dřez nevyužíváte, položí se na něj prkénko), misky-cedníku a podobně. Velikost dřezu je daná tím, co budete chtít měnit, někdy lze využít i hlubší nebo širší provedení, pokud počítáte s úpravou pracovní desky a větší hloubku umožňuje nábytek pod ním.

Usnadnit mytí pomáhají také odtoky, běžný odtok má sítkový uzávěr na hrubé nečistoty, ale automatický odtok slibuje, že nebudete muset dávat ruce do špinavé vody, když chcete sítko uvolnit (výpusť se ovládá knoflíkem či tlačítkem).

Na co pozor

Běžně dřezy mívají hloubku kolem 15 až 20 cm, čím hlubší, tím lépe v něm umyjete velké kusy nádobí nebo potravin, třeba velkou kachnu či husu. Nicméně vyplatí se myslet i na jeho instalaci do optimální výšky, abyste se u něj nehrbili, ani zbytečně nenatahovali ruce. K tomu poslouží jednoduchý test: postavte se k lince (ale ne v lodičkách na jehle) a přirozeně dejte ruce mírně šikmo před sebe. Pokud se dotýkáte dna dřezu, jde o dobrou volbu.

Druhá do páru: baterie

Pákové baterie jsou jednoznačně praktičtější a najdete i zajímavost v podobě dvojího ovládání, pákou, nebo dotykem. Pokud ale máte v koupelně bezdotykovou baterii a chtěli byste ji rovněž do kuchyně, ani to není problém.

Některé baterie disponují filtrem pro ještě lepší kvalitu vody, najdete i výrobky s elektrickým ohřevem (ihned pustí vařící vodu, bez čekání), nebo vám vyrobí sodovku. Ty už ale něco stojí, kdežto baterie s výsuvnou sprškou jsou nejen šikovné, ale i přívětivé k vaší peněžence.

Více

Více o kuchyňských vychytávkách si přečtete v časopisu Dům&Zahrada 1/23.