Jestliže se rozhodneme pro novou kuchyni, obvykle se snažíme, aby co nejlépe odpovídala našim představám jak po stránce estetické, tak funkční. A protože by nám obvykle měla sloužit více let, věnujeme jejímu výběru dost času. Tak to bylo i v případě dnešní kuchyně. „Toto byla jedna z velmi náročných realizací,“ říká designérka Jana Vančurová a pokračuje: „Majitelé přišli asi v březnu, dostali na nás kontakt, a také už měli jeden návrh hotový. Mně se ten jejich původní návrh líbil, nic bych tam neměnila, oni si však nebyli zcela jistí a hned od začátku chtěli ještě jiný návrh. Byla jsem si tedy prohlédnout prostor vymezený pro kuchyňskou linku. Na jedné straně byl vyvedený odtah, a současně tam bylo také hodně zásuvek. Navrhla jsem tedy oproti návrhu, který si přinesli, že by bylo dobré udělat celou tuto stěnu jako pracovní část kuchyně - tedy s pracovní plochou, dřezem a varnou deskou, a na protější stěnu bych umístila potravinové skříňky, které by stály samostatně.“ Bylo to i praktické řešení, neboť do této stěny nebylo možné příliš vrtat, protože vedle kuchyňské linky jsou posuvné dveře a ve zdi je pro ně zabudováno pouzdro. Před jeho instalací nechali majitelé zpevnit stěnu tak, aby bylo možné připevnit na ni alespoň poličky.

Třikrát měř…

„Navrhla jsem tedy nové uspořádání kuchyně. Všechny pracovní plochy včetně dřezu byly u stěny s odtahem a zásuvkami, na protilehlé straně měly být už jen potravinové skříně. Majitelé s tímto upořádáním nebyli spokojení a chtěli opět to původní.“ Paní Jana jim tedy znovu navrhla jako nejoptimálnější řešení původní návrh s danými dispozicemi. Majitelé si přesto vyžádali ještě „nějaký jiný“ návrh. „Udělala jsem tedy další změny, obrátila uspořádání, změnila umístění varné desky a udělala ostrůvkovou digestoř, to jim také nepadlo do oka. Připravila jsem tedy ještě pro porovnání vizualizaci návrhu, se kterým k nám přišli. Nakonec si po různých úvahách a prostudování všech návrhů vybrali s drobnými úpravami právě ten. Doporučovala jsem jim ho od začátku,“ dodává designérka s úsměvem. „Kuchyně je do tvaru písmene „U“, a naproti vstupu do místnosti stojí část spodních skříněk, protože je zde vyvedená voda a bylo nutné také schovat plynový kotel. Umístili jsme sem dřez a myčku nádobí. Ve dřezové skříňce jsou zabudované koše na odpadky.“ Dále na této straně stojí potravinová skříň, pečicí a mikrovlnná trouba a lednice. Vysokou skříň činí praktičtější výsuv s drátěným programem. Proti této linii je umístěna sestava spodních skříněk, která tvoří písmeno „U“. Tato část kuchyňské linky je navíc souměrná, při pohledu zleva jsou kontejnery, pak rohová skříňka, a totéž je i na protilehlé straně. „Paní se ještě rozmýšlela, jestli pořídit do rohových skříněk karusely, ale nakonec se rozhodla, že je nechce. Pod varnou deskou jsou opět kontejnery, těch je v kuchyni oproti původnímu návrhu opravdu hodně.“

Příjemné barevné řešení

Barevné ladění kuchyně, tedy především zelená barva, bylo vlastně již předem dáno. „Určitý problém byl, že majitelé nechtěli na stěně za linkou žádný obklad - ani dlaždičky, ani sklo či laminát, jako jediné řešení se tedy jevila otěruvzdorná barva. A zelenou jsme zvolili proto, že kuchyňská linka sousedí s prostorem pro stůl s židlemi a majitelka si pro tento koutek vybrala právě zelenou barvu. Mně se to moc líbilo, přišlo mi to hodně veselé, takže jsme nakonec vybrali stejný odstín i pro stěnu za kuchyňskou linkou.“ Pracovní deska je laminátová v tmavě šedém tónu, skříňky pak v odstínu lesklé vanilky. Bukové skříňky zase ladí s dveřmi a podlahou. Odstín buku zde působí i jako proteplující a harmonizující prvek. Spodní skříňky jsou v kombinaci vanilka a šedá, horní v kombinaci vanilka a buk. Korpus linky na pohledových stranách je také z lamina, ve stejném odstínu jako pracovní deska. „Majitelé přišli s návrhem na jaře a chtěli mít linku hotovou o prázdninách. Díky množství připravovaných variant se dodací termín poněkud posunul, ale kuchyni jsme stihli nainstalovat začátkem prosince, aby měli hezké Vánoce,“ uzavírá Jana Vančurová.

Realizace a foto: Kuchyně Vančura