V kuchyni musíme dávat pozor, protože právě tady více než kde jinde hrozí nebezpečí, že zaměníme nějakou chemikálii za něco jiného, třeba za nápoj. Čisticí prostředky a jiné nebezpečné látky proto nikdy nepřeléváme z originálních obalů, aby ani náhodou nedošlo k záměně, pozor se musí dát hlavně v rodinách s dětmi.

Pozor si dáme hlavně na ty čisticí a dezinfekční prostředky, na kterých je uvedeno, že nesmí přijít do styku s potravinami nebo s nádobím, na takové v kuchyni raději zapomeneme a ani je sem vůbec nenosíme. Občas se zacpe odtok dřezu a je potřeba použít nějaký opravdu drsnější odmašťovací prostředek – poradíme se ale v drogerii a čteme pozorně návody. Okolí dřezu potom důkladně omyjeme.

Jak rychle a levně a také účinně dezinfikovat? Většinou běžně postačí silný neředěný lihový ocet – například pracovní desku a také ledničku po odmrazení přetřeme uvnitř octem, potom několikrát vždy čistou vodou.

Jeden čas byla v módě také takzvaná mrtvá a živá voda, což je v podstatě voda polarizovaná, jsou to dva rozdílné produkty (zásada a kyselina) elektrolýzy vody. Používá se na léčení a ošetřování všemožných neduhů, zalévání rostlin a také k dezinfekci - mrtvá voda funguje údajně jako dobrý dezinfekční přípravek.

Houby, utěrky, ručníky...Žínky, houbičky, ale i nenápadné drátěnky, kterými myjeme nádobí, do sebe neustále nasávají špinavou vodu i bakterie a nečistoty všeho druhu. Zdrojem bakterií mohou být textilní utěrky, které měly být už včera ve špinavém prádle, stejně tak jako houby na nádobí, které jsme už nejpozději včera měli vyhodit. Tady se šetření opravdu nevyplácí!

Houby, žínky i utěrky co nejčastěji střídáme. Houbička se vždy vyhradí jen na mytí nádobí (jiná je zase na utírání kuchyňské linky) a po jeho domytí se důkladně propere v horké vodě nebo i v octě a nechá se na suchém místě, nikoli samozřejmě v dřezu. Mokré houby se jednoduše dají vydezinfikovat v mikrovlnné troubě.

Utěrky používáme jenom na sušení nádobí, leštění skla a podobně. Nikdy ne na utírání rukou; na to máme v kuchyni malý ručník. Utěrky je pořád nejlepší podle tradičního způsobu vyvářet a přežehlit na teplotní stupeň „len“.

Ale vůbec nejhygieničtější (i když zase ne ekologické a úsporné) je mít v kuchyni všechno jednorázové - papírové utěrky na běžné čištění pracovní plochy a papírové ručníky na ruce.

-ag-Foto: Archiv In