Vždycky je lepší problémům předcházet, než je posléze řešit. „Kamarádce se vedle vestavné trouby odlepily a místy i seškvařily hrany fóliovaných dvířek kuchyňských skříněk. My se zrovna chystáme pořídit novou kuchyňskou linku a řeším, aby se nám to nestalo také. Lze tomu nějak předejít?“ ptá se Monika S. z Prahy.

Dlouhodobé a zejména opakované působení vysokých teplot na hrany nábytkových dvířek způsobuje jejich nežádoucí odchlípnutí či dokonce lokální seškvaření. Martin Dusík ze společnosti Trachea však upozorňuje: „Toto je až důsledek stavu, kdy horko v podstatě postupně vysuší lepidlo držící fólii na hraně dvířek, což uživatel samozřejmě nepostřehne, ale všimne si až druhého stupně, a to degradace zmíněnými projevy.

Nicméně poničení hran v důsledku špatně těsnící trouby nebo odvětrávání horkého vzduchu po dopečení lze jednoduše předcházet – stačí použít kovový tepelný štít. Ten se skládá ze dvou ocelových profilů ve tvaru Z, které se instalují na vnitřní stranu korpusu určeného pro vestavnou troubu.

Jejich funkce spočívá v odclonění horkého vzduchu, který při pečení vzniká, čímž jsou choulostivé nábytkové hrany chráněné. Bez tepelného štítu totiž může teplota nábytkových dvířek v těsné blízkosti vestavné trouby dosahovat i více než 120 °C. Proto je dobré ho využít nejen u fóliovaného nábytku, ale u všech materiálů používaných na kuchyňské sestavy. Ať už se jedná o lamino, lamináty a akryláty či o lakovaný nábytek, které sice mají vyšší tepelnou odolnost, nicméně tepelný štít jim jednoznačně prodlouží životnost.“
A my ještě dodejme, že ocelové profily jsou nejen funkční, ale také nenápadné, téměř neviditelné.

Zdroj: Trachea