Vyberte proto materiál, který odpovídá vašim potřebám i požadavkům, trh nabízí bohaté možnosti.

Před samotnou volbou bychom si měli ujasnit, jakému vzhledu dáme přednost. Pracovní deska totiž dodává výraz celé kompozici, může být výrazná, ale i nenápadná, z přírodních nebo umělých materiálů.

Méně obvyklé, a přitom žádané

Pracovní deska může být jednou z vyšších položek při rozpočtu celé kuchyňské sestavy. A to zejména v případech, kdy se rozhodneme pro nestandardní materiál. Patří sem například nerez. Původně se používal výhradně v profesionálních provozech, dnes už ale v našich domovech zdomácněl a patří k vyhledávaným materiálům. Snáší totiž veškerou zátěž, až na tvrdé údery na malé ploše (např. krájení přímo na desce), tehdy mohou zůstat škrábance na povrchu. Nechtějte ovšem, aby se kov leskl jako nový, bude pomalu stárnout a získávat patinu, sloužit bude perfektně pořád.

Konkurencí mu jsou desky z hliníku, které jsou nejen působivé, ale navíc se snadno udržují, což jim do budoucna dává zelenou.

Velmi žádané jsou díky svým vlastnostem umělé kameny. Známe je pod obchodními značkami corian, montelli, staron, hi-macs, kerrock, jsou houževnaté, odolné i tvrdé, přitom je můžeme vyříznout do jakéhokoliv tvaru, lepí se beze spár a opravují přebroušením. Dokonce z nich můžeme vyrobit i dřez. Navíc jsou nabízeny v široké barevné škále.

V posledních letech představují prestižní výrobci kuchyní desky z litého betonu. Je samozřejmě velmi tvrdý a odolný, na dotek studený. Nicméně v moderních kuchyních působí skvěle.

Nestárnoucí kámen

K nejodolnějším materiálům patří žula, která při řádné tloušťce (tj. 3 - 4 cm) vydrží i pořádnou ránu. Její hladký povrch bez problémů snáší i krájení či naklepávání masa bez prkýnka. Pracovní plocha musí být ošetřena speciální impregnací, tehdy nenasákne žádnou tekutinu ani běžnou chemikálii. Na trhu najdeme také desky z méně obvyklých kamenů, např. břidlice. Je stabilní, odolná vůči chemikáliím, lehké škrábance lze odstranit mokrou houbou. Není ovšem zcela ideální do kuchyní, kde se denně vaří.

Oblíbené dřevo

Milovníkům dřeva nevadí, že tento přírodní materiál stárne rychleji, a těší se na jeho patinu. Nabízeny jsou desky z masivu, který musí být od výrobce ošetřen speciálním olejem, který ji chrání zejména před vodou. Nesvědčí jí krájení či rány paličkou bez prkýnka. Ošetřuje se standardně přebroušením a novou vrstvou oleje. Používá se i takzvaná spárovka, zpravidla z tvrdých dřevin (dub nebo buk). Deska je složena z jednotlivých formátů. Proto je nutné dbát na precizní spojení, aby se mezi spoje nedostala voda, která by desku mohla znehodnotit.

Ekonomické možnosti

Pokud si nemůžete dovolit desku z drahého materiálu, pak nezoufejte. Nejrozšířenějším a pravděpodobně i nejoblíbenějším materiálem je polaminovaná dřevotřísková deska. Její síla je 4 cm a nabízena je v několika kvalitách. V levnější variantě tvoří jádro prostá dřevotříska, kvalitnější pak mají zhutněné jádro s vysokou tvrdostí, přičemž povrch je potažen vysokotlakou laminovanou fólií (běžně vydrží cca 200 °C). Podstatnou součástí každé desky jsou její hrany. Zpravidla jsou rovněž polaminované, zvolit můžete také masivní nákližky či zaoblené ABS hrany z plastu. Toto provedení desek si příznivce našlo zejména díky pestré nabídce barevné úpravy povrchu, přijatelné odolnosti a příznivé ceně.

Dobře vidět:Na práci je zapotřebí dobře vidět. K osvětlení kuchyňské pracovní desky používáme zářivky – blikajícím typům dávno odzvonilo, nahradily je moderní zářivky s elektronickými předřadníky a možností stmívání. Vybírat můžeme z různých odstínů: denní, teplé nebo studené světlo aj.

Údržba1. Standardně se desky čistí běžnými prostředky2. Přírodní materiály vyžadují speciální péči (napuštění olejem, lakování)3. Extravagantní materiály, jako např. sklo, břidlice, vyžadují nadstandardní péči. Nejsou vhodné do kuchyní, kde se denně vaří

Názvy, které se mohou hodit1. Laminovaná dřevotříska – pracovní deska z dřevotřísky potažené fólií. Nejkvalitnější je vysokotlaká fólie, označovaná písmeny HPL2. ABS hrany – umělý materiál na svislé hraně pracovních desek imitujících dřevo3. Postforming – označení svislých hran u pracovních desek4. Nekonečný vlys – pracovní deska z masivního dřeva (obvykle z dubu či buku)