Obecné dělení okenních dekorací udávají používané materiály, typy stínicích dekorací i současný módní trend vzorů a barev. Ovšem následně je také nutné rozlišovat, do jaké místnosti chceme dekorace použít. To, co se hodí do ložnice, nemusí být vhodné ani praktické například do kuchyně či obývacího pokoje.

Okenní dekorace v kuchyni

V kuchyni jsou okenní dekorace vystaveny výparům z vaření a pečení i výraznému střídání teplot. Dávno také neplatí, že zde mohou být jen bílé záclony. Vybírat můžeme ze záclon nejrůznějších barev či vzorů, případně zvolíme praktické rolety. Při výběru jen dbáme, aby se barevné odstíny použité na okenních dekoracích vyskytovaly alespoň v detailech na zdech či podlaze nebo nábytku. Případně mohou být v tónu některé části kuchyňské linky. Při volbě záclon či rolet nesmíme zapomínat, jakým směrem se otevírá kuchyňské okno a jak často ho používáme. Obecně však okenní dekorace i v kuchyni vybíráme podle stylu zařízení interiéru.

Jakou kam

V moderní kuchyni zařízené v minimalistickém stylu vyniknou jednoduché, vzdušné textilie s jemným vzorem. Rustikální styl vhodně doplní zdobné bavlněné či lněné záclony a závěsy, často kostkované či pruhované nebo čistě bílé s aplikacemi z madeiry či krajky. Ve venkovských malých oknech se příjemně budou vyjímat římské nebo londýnské roletky. Pro high-tech kuchyni jsou typické lehké voály či organzy, buď hladké, nebo v mačkané úpravě, s našitými kanýrky, zdobené flitry, korálky a výšivkou, případně japonská stěna nebo opět římská roleta.

Pokud jde o materiály, na vzestupu jsou kvalitní moderní syntetické, obvykle polyesterové nebo směsové textilie, jež vzhledem i vlastnostmi připomínají často bavlnu, len, vlnu či hedvábí. Ovšem ani v kuchyni si nemusíme odříkat například pravé hedvábí, které se pro zvýšení odolnosti může mísit s velmi malým množstvím bavlny. Velmi zajímavě působí například pongé hedvábí s ručně malovanými či batikovanými motivy.

Nedílnou součástí dekorace jsou také závěsné systémy, které volíme obvykle v závislosti na stylu zařízení kuchyně, mohou však být i jedním z doplňků. Nejčastěji používané jsou garnýže dřevěné, kovové s různou povrchovou úpravou či plastové. Dalším parametrem výběru je hmotnost textilie a velikost samotné dekorace. Záclona se na garnýž navléká pomocí našitých ozdobných poutek nebo kroužků. Pro nenápadné uchycení slouží kolejnice určené k montáži do stropních podhledů, které lze s výhodou použít i pro japonské stěny. Nenápadné zavěšení lehkých a krátkých kuchyňských záclonek zajistí tenká ocelová lanka, upnutá přímo v okně.

Méně obvyklé stínicí systémy

Klasikou mezi okenními dekoracemi v kuchyních jsou spíše kratší či zcela krátké záclonky. Možné ale je textilie aranžovat v oknech pouze v úzkých pruzích, případně je doplnit závěsem nebo kombinovat či nahradit žaluziemi a roletami. Ve starších venkovských objektech jsou stálicí vitrážové záclony - řasený úzký pruh bohatě zdobené krajkové nebo vyšívané záclonoviny, umístěný v horní nebo dolní části okna. Zakrývají pouze část okna. Ty lze s výhodou použít i ve velkých oknech pro částečné oddělení interiéru od exteriéru.

Stále oblíbenější a díky novým materiálům také variabilnější jsou všechny druhy rolet. Klasické, samonavíjecí rolety jsou nejčastěji z bavlněné nebo směsové textilie s povrchovou úpravou pro snížení špinivosti a snadnější údržbu. Do kuchyně jsou vhodné také rolety skládané, již zmíněné římské a plisované. Římské rolety mají vcelku jednoduchou konstrukci, vyrábí se z klasických i luxusních textilií. Ovšem vyrobit si je můžeme i doma. Plisované rolety mohou být jak textilní tkané či netkané a z přírodních i syntetických vláken, tak i z rýžového či celulózového papíru. Jejich výraznou předností je flexibilní tvar. Používají se proto nejen v běžných oknech, ale i v polokruhových či kruhových okenních otvorech. Bez problémů se dají aplikovat i na střešní okna. Vzdáleně připomínají horizontální žaluzie, které mají v kuchyni pevné místo. Novinkou jsou naopak zatím vertikální žaluzie s lamelami z pratelných materiálů. Alternativou pak různě dlouhé japonské stěny se zdobeným spodním okrajem nebo v pruzích ze silnějších a jemných materiálů, díky nimž lze současně měnit prostup světla do místnosti.

-Dana D. Daňková-Foto: www.profimedia.cz