Patří k nejprodávanějším materiálům kuchyňských pracovních desek, je dostatečně odolný a překvapí pestrou škálou vzorů i barev, abyste ho sladili se svým rájem vaření.

Jak vzniká

Základ tvoří zpravidla dřevotřískový materiál, který je laminovaný (pod vysokým tlakem se na něj nalisuje několik vrstev speciálních fólií, laminátu). Všímejte si provedení hran. U postformingových desek laminát kontinuálně přechází z plochy na hranu a pod desku, jde o takzvaný bezešvý povrch. Tenká podpůrná vrstva na přední podélné hraně zajišťuje odolnost proti nárazu a hladkost povrchu. Nebo může být deska opatřená třeba naklíženou ABS hranou. „Obě varianty jsou praktické, záleží na vaší estetické představě. Například chcete-li pracovní desku se zakulaceným rohem nebo kulatou pracovní desku, pak se používá rovná hrana,“ uvádí Iva Vrbová z kuchyňského studia Datart. Hrany můžou, ale nemusí mít stejný dekor jako pracovní deska.

Co je obvyklé a bonus navíc

Obvykle se laminátové desky vyrábí o maximální délce 410 cm a standardní hloubce 60 cm. Nejběžnější tloušťky jsou 1,6 nebo 3,8 cm. Ale může to být i jinak, například hloubka desky dosáhne až 120 cm a tloušťka třeba 6 cm. A ten bonus navíc? Jde o obkladové panely ze stejného materiálu. „K většině desek nabízíme zádové panely ve shodném dekoru o tloušťkách 8 až 10 mm,“ upozorňuje Dušan Všelicha ze společnosti Oresi. Ale pokud byste raději kontrast, jiný vzor na desce a odlišný na panelu, máte ho mít. Laminátové panely jsou dobrým řešením i v případě, když chcete měnit keramický obklad v kuchyni, obkladačky jím stačí zakrýt a napojit na pracovní desku.

Čtěte také

Malá kuchyně

Čtěte také

Pět tipů, jak si poradit s malým prostorem v kuchyni

Praktické vlastnosti

Desky z laminátu jsou dobře odolné vůči běžnému opotřebení, například proražení, poškrábání a také teplotě do 180 °C. Když na laminát vylijete třeba vařící vodu, nevadí, ale nepokládejte na ni pekáč s buchtami, které se pekly na 200 °C (položte ho na podložku). Snadno se udržuje v čistotě a jde o zdravotně nezávadný materiál, což svádí k tomu využívat ho také jako prkénko. „Například jablka na něm při jisté opatrnosti rozkrojíte, ale určitě bych laminátovou desku nepoužívala pro krájení masa,“ uvádí Iva Vrbová.

Jako chameleon

Každý si netroufne kupovat do kuchyně dřevěnou nebo kamennou desku, a laminát dokáže tyhle materiály věrně napodobit. Až tak, že jsou na pohled k nerozeznání a v případě imitace masivu dokonce ani na dotek. Mezi populární vzory patří také nápodoba betonu, v rámci novinek objevíte dekor připomínající keramiku a jiné. Právě velká nabídka vzorů a praktické vlastnosti tento materiál katapultovaly na první místo v segmentu pracovních desek.