Slabou rukou bez vypracovaných svalů nemůžete pořádně zadělat těsto, zejména pokud je ho hodně, je těžké a tuhé. Tahle práce se proto kdysi dávala silným mužům se svaly vypracovanými ze sekání dříví, trávy a obilí. Dnes to svěříme domácím robotům.

Co se týče využití, popularity a nepostradatelnosti mezi malými spotřebiči v našich domácnostech, drží dlouhodobě většinou hned druhé místo (za varnou konvicí) kuchyňský robot. A není divu - robot pro svou univerzálnost není přístroj, bez kterého bychom se dnes už obešli. Nestojí zastrčený někde v koutě spíže, aby se jenom občas vytáhl, ale má své pevné místo v kuchyni, stojí v pohotovosti a je připraven pracovat denně - nebo alespoň obden...

Multifunkční přístroj se rychle sestaví, dobře se udržuje, snadno se rozebere a myje. Zpracovává potraviny s obdivuhodnou lehkostí a rychlostí - umí sekat na hrubo i na jemno, šlehat, hnětat, mixovat i krájet.

Ve znamení kombinací

Procházíme-li kolem regálů s roboty, vidíme jejich všestrannost a na první pohled je jasné, co všechno umějí: je tady robot s lisem na citrony, robot s jemným a hrubým strouhačem, robot s odšťavňovačem... Hlavní výhoda robotů spočívá v pomoci při těžké práci, kterou zvládá nejen lehce, ale také rychle, ať jde už o lisování nebo hnětení či zadělávání těsta. To dnes zvládne i domácí pekárna, zatímco odštavňovat zvládne individuální odšťavňovač, strouhání elektrický krouhač a nakonec i obyčejné struhadlo. Ale robot je tady od toho, aby uměl tohle všechno, aby zvládl co nejvíce a na stejně vysoké úrovni jako "individuální" přistroje - je tady od toho, aby nás zastal při namáhavé, zdlouhavé a těžké práci. Robot lehce zvládne zpracovat kilogram mouky najednou; vyrobí tolik těsta, že se vyplatí mít troubu s několika výsuvnými plechy, kdy se peče v několika patrech naráz.

Univerzálnost ale občas přináší i své problémy - jedním z nich může být přenášení pachů. V jedné nádobě přece pracujeme postupně s cibulí, sladkým těstem a tak dále. U starších plastů se občas nedalo načichnutí zabránit, ale dnes je vše jinak, víka, hnětací mísy a mixérová mísa jsou vyrobeny z pevného, nárazuvzdorného macrolonu, který je vůči pachům "imunní". Příslušenství (krájecí a sekací kotouče, kotouče na výrobu hranolků, struhadla, plátkovače) je pak vyrobeno z vysoce kvalitní nerez oceli.

Moderní roboty mají silné motory, které řídí mikroprocesory. Je tady pulsní tlačítko ke spuštění pulsního výkonného režimu. Na displejích vidíme aktuální rychlost, kterou někdy zadáváme sami, jiný přístroj ale volbu optimální rychlosti zadává sám automaticky. Kvalitní robot umí měnit směr zpracovávání těsta - kolem osy dokola a pak hrne těsto také ke středu; napodobuje tak ruční zadělávání. Pokud jde o sekání a krájení, moderní stroje disponují až třemi osami řezu - výsledkem je surovina posekaná opravdu na jemno. Domácí roboty předních firem se chlubí také vedle výkonnosti, univerzálnosti a síly také neodmyslitelně dokonalým designem.

Bezpečí je samozřejmostí

Naši bezpečnost při práci hlídají dvojité pojistky, pojistky proti přetížení - jenom pokud jsou misky správně nasazeny a zajištěny víkem, lze přístroj spustit. Protože na roboty při práci působí velký tlak a rychlost, což je namáhá, pro zvýšení stability jsou přístroje vybaveny pevnými přísavnými nožkami.

Vaříme-li opravdu hodně, často a pro mnoho osob, rozhodně se nám moderní kuchyňský robot vyplatí. Rozhodneme-li se do něj investovat, napřed se dobře seznámíme s různými typy a jejich příslušenstvím a funkcemi. Podle toho, co nejvíce vaříme, určitě najdeme robot sobě šitý přímo na míru.

-ag-Foto: KENWOOD, KRUPS, www.profimedia.cz