Drobné přístroje, které nám pomáhají s namáhavou nebo méně namáhavou činností, se objevují v každé kuchyni. Bez některých z nich se neobejdeme a na jiné jsme už zapomněli, že je vůbec máme, případně je vyndáme jen ve výjimečných případech. Velká skupina spotřebičů – malých rozměry a velmi rozdílných svou praktičností (nebo mírou zbytečnosti) – se většinou v obchodech včetně internetových skrývá pod označením „ostatní malé spotřebiče“. Ocitly se v této kategorii, protože možná jsou příliš specializované, nebo se používají v kuchyni na nepříliš frekventované úkony, anebo je prostě používáme místo něčeho jiného. Tak jako například sekáček potravin, elektrický nůž nebo elektrický kráječ místo obyčejného nože, anebo hlídáme čas vaření minutkou místo budíkem. V této kategorii jsou ještě sušičky ovoce, elektrické lisy na citróny, vaflovače a další. Umějí dělat bez námahy a rychle něco, co běžně a rutinně děláme mechanicky a je to více či méně namáhavé (krájení chleba, otevírání konzerv), nebo jsou to specializované nádoby na jednotlivé potraviny (vejcovar). S nimi pohodlně a o něco rychleji otevřeme konzervu nebo ukrojíme chléb. Na nás je, zda u nás najdou každodenní využití, nebo se začnou nečinně shromažďovat někde vzadu v šuplíku. Jsou prostě tady a třeba pomohou jenom občas - někdy stačí jen zánět lokte nebo úraz ruky a taková maličkost, jako je otevření konzervy, bude nečekaným problémem.

Praktické maličkostiTeploměry na potraviny jsou zdánlivé maličkosti. Potřebujeme je ovšem denně, zejména když hodně a často pečeme. Hodí se při přípravě nejrůznějších pokrmů - a stojí pár set korun. Už to jsou argumenty, proč bychom je měli mít a poohlédnout se po nich.

Teploměr s rychlým měřením lze koupit za cca 320,- Kč a je to vlastně nerezový bodec, který se zapíchne do připravovaného pokrmu, na jehož druhém konci je umístěn digitální kulatý displej. Mimochodem ten je dobře ergonomicky uzpůsobený - číslice jsou vysoké 9 mm, a tedy i zpoza dvířek trouby dobře viditelné. Okraje budíku jsou vyrobené ze silikonu, takže se dobře drží. Teploměr přesně měří teplotu v rozmezí 50 °C až 230 °C.

Teploměr do trouby je nerezový kulatý budík (asi 240,- Kč), který se nedotýká pečícího se masa nebo jiných pokrmů, ale připevní se na rošt v troubě (je ale variabilní, může se na rošt i postavit nebo pověsit za háček, případně přicvaknout). Hlásí ihned aktuální teplotu a její změny. Je proto důležitý při pečení moučníků, kdy se v průběhu pečení střídají teploty - nejprve se peče zprudka a posléze se dopéká, nebo když se sněhové pečivo lehce vysušuje a je těžké přesně se orientovat v teplotních podmínkách trouby, i pak tento teploměr pomůže. Má silikonové okraje a pracuje ve velkém rozmezí teplot: 60 °C až 320 °C.

Teploměr do masa má opět nerezový základ a praktické silikonové okraje. Zapíchne se do pečícího se masa a jeho ciferník rozdělený napůl ukazuje najednou dva důležité údaje. Jeho horní polovina zobrazuje teplotu ve stupních Celsia (45 °C až 95 °C), zatímco na spodní polovině se ručička pohybuje po dílcích (a slovech v angličtině) značících stav propečenosti masa – u hovězího ukazuje krvavé, medium a propečené, další dílky zaznamenávají propečenost u drůbeže nebo mletého hovězího. Kdo má tedy rád pečená masa, určitě se bez tohoto teploměru neobejde.

-ag-Foto: Satler, www.isifa.com, Clatronic