Praktické maličkostiTeploměry na potraviny jsou zdánlivé maličkosti. Potřebujeme je ovšem denně, zejména když hodně a často pečeme. Hodí se při přípravě nejrůznějších pokrmů - a stojí pár set korun. Už to jsou argumenty, proč bychom je měli mít a poohlédnout se po nich.
Teploměr s rychlým měřením lze koupit za cca 320,- Kč a je to vlastně nerezový bodec, který se zapíchne do připravovaného pokrmu, na jehož druhém konci je umístěn digitální kulatý displej. Mimochodem ten je dobře ergonomicky uzpůsobený - číslice jsou vysoké 9 mm, a tedy i zpoza dvířek trouby dobře viditelné. Okraje budíku jsou vyrobené ze silikonu, takže se dobře drží. Teploměr přesně měří teplotu v rozmezí 50 °C až 230 °C.
Teploměr do trouby je nerezový kulatý budík (asi 240,- Kč), který se nedotýká pečícího se masa nebo jiných pokrmů, ale připevní se na rošt v troubě (je ale variabilní, může se na rošt i postavit nebo pověsit za háček, případně přicvaknout). Hlásí ihned aktuální teplotu a její změny. Je proto důležitý při pečení moučníků, kdy se v průběhu pečení střídají teploty - nejprve se peče zprudka a posléze se dopéká, nebo když se sněhové pečivo lehce vysušuje a je těžké přesně se orientovat v teplotních podmínkách trouby, i pak tento teploměr pomůže. Má silikonové okraje a pracuje ve velkém rozmezí teplot: 60 °C až 320 °C.
Teploměr do masa má opět nerezový základ a praktické silikonové okraje. Zapíchne se do pečícího se masa a jeho ciferník rozdělený napůl ukazuje najednou dva důležité údaje. Jeho horní polovina zobrazuje teplotu ve stupních Celsia (45 °C až 95 °C), zatímco na spodní polovině se ručička pohybuje po dílcích (a slovech v angličtině) značících stav propečenosti masa – u hovězího ukazuje krvavé, medium a propečené, další dílky zaznamenávají propečenost u drůbeže nebo mletého hovězího. Kdo má tedy rád pečená masa, určitě se bez tohoto teploměru neobejde.
-ag-Foto: Satler, www.isifa.com, Clatronic