Kuchyň, jídelna a obývací pokoj tvoří jednu univerzální místnost. Je proto důležité, aby byla zařízená v jednotném nebo koncepčně harmonickém stylu. Toho lze docílit několika způsoby. Bezesporu nejjednodušším je hra s barvami. Interiér obytné místnosti nemusí být jednobarevný, naopak může hrát barvami, ale s vkusem a v logické návaznosti.

Materiál

Kuchyně, nábytekModerní technologie nabízejí nové možnosti, proto patří mezi aktuální trendy kuchyně vyrobené z hliníku nebo dokonce kuchyně s pracovní deskou z betonu. Dominantním materiálem zůstává dřevo, ať v podobě dýhy či masivu. Jednoznačně se prosazují exotické dřeviny. U dřevin se dále pracuje s povrchovou úpravou. Mezi oblíbené povrchové technologie patří mimo jiné tak zvané patinování, s nímž nová dvířka získají vzhled nábytku opotřebeného věkem, nejčastější je však úprava lakováním.

Módní barvy

Vedle dřeva se velkému zájmu těší MDF a laminát v povrchové úpravě lesk i mat. Nabídka barevných variant takřka neomezená. Klasickým, a přesto velice ojedinělým dojmem působí bílá kuchyň. Její výhodou je, že je nadčasová a neruší celkový styl obytného prostoru. Jejím protikladem a velmi odvážnou volbou je kuchyňská sestava v černé barvě, která je synonymem elegance a současně znakem sebevědomí Kuchyně, nábytekmajitele. Tato varianta tedy není určena pro každého. Výběru černé kuchyně je navíc třeba podřídit celý obytný prostor a také zvolit správné osvětlení. Další možností je fascinující paleta exotických odstínů, která letos zaujala pevné postavení mezi kuchyňskými trendy. Této variantě sluší kombinace nejméně dvou zcela odlišných barev.

Zdobnost jako alternativa

Mezi spodní a horní řadu skříněk kuchyňské sestavy bývají v současnosti vkládány dekorativní panely. Pomocí vkusného dekoru a bez dalších barev dokážou oživit do jisté míry fádní jednolitost nábytku. Dalším oživením evropských kuchyní je móda vyzývavé červené, a to téměř ve všech odstínech. Výrobci se bez obav pouštějí do produkce kuchyňského nábytku i v méně obvyklých červených odstínech. Kromě ohnivě červené, karmínové a purpurové se v kuchyních právě nosí malinová a ostružinová.

Kuchyně stále na očích

Kuchyňská sestava je díky otevřenému prostoru stále na očích. Je tedy důležité nenechat se unést krátkodobou euforií, kterou v nás dokážou vyvolat časopisy, katalogy či prodejci. Vybírejte s ohledem na čas, který hodláte v kuchyni strávit. A především si odpovězte na otázku, jestli má být zařízení nenápadnou součástí interiéru, nebo luxusním šperkem domácnosti.

-das-Foto: Varenna, archiv