Práce v kuchyni máme na rozdíl od našich maminek či babiček velmi zjednodušenou, a to díky mnoha spotřebičům, které zastanou všechny možné procesy, jež jsou při přípravě jídel nezbytné. Mezi všemi přístroji však hraje prim multifunkční kuchyňský robot. Má mnoho funkcí v jednom přístroji a nahradí spoustu malých spotřebičů, které by jinak zabíraly v kuchyni zbytečně moc místa, což je důvodem, proč jej spousta z nás upřednostňuje. Dalším argumentem je i cena, neboť počáteční, byť větší investice zdaleka vyváží cenu všech malých spotřebičů, které zpravidla zvládnou jednu či maximálně dvě funkce. Co bychom měli zohlednit při výběru takového přístroje? Podle čeho si jej vybrat?

Co od přístroje očekávat?

Nejprve si promyslete, jaká jídla doma připravujete, jaké funkce přístroje jsou tedy pro vás důležité. Většina přístrojů zvládne základní krájení, strouhání a také hnětení těsta. Pokud máte rádi mleté maso a chcete si jej připravovat doma, měl by mít robot speciální nástavec na mletí masa. Stejně tak u ovoce a zeleniny. Přístroj je zvládne nakrájet či nastrouhat, ale možná by se vám hodil i lis na ovoce a nástavec na odšťavňování.

Také si spočítejte, jak často byste přístroj používali. Zda vaříte nebo pečete denně, nebo pouze o víkendech, kolik členů v rodině máte. Podle toho volte i velikost a výkonnost přístroje. Větší a velmi výkonné přístroje budou samozřejmě dražší, na druhou stranu se vám taková investice vyplatí, pokud přístroj používáte „ve velkém“.

Co by měl každý přístroj umět?

K základním funkcím, které musí mít každý kuchyňský robot, patří krájení a strouhání. Většině robotů nechybí několik nástavců na krájení i na strouhání, můžete si zvolit krájení na nudličky, kostičky či plátky, hrubé i jemné struhadlo. Tyto funkce bývají v kuchyni využívány nejvíce. Rovněž důležitou funkcí je šlehání, míchání a hnětení těsta. U robotů bývají jako nástavce různé šlehací metličky, hnětací háky a pevné míchací metly.

Hnětení těsta, míchání či šlehání probíhá buď středově (hnětací háky či metly se otáčejí podle své osy), nebo tzv. planetárně (hnětací háky či metly se točí kolem své osy a zároveň obíhají navzájem kolem sebe). Druhý způsob je efektivnější, proto pokud doma často pečete či vyrábíte různé dezerty, doporučujeme, abyste si vybrali robot s tímto způsobem přípravy.

Nástavec na mletí masa je velmi šikovný a řada lidí jej využívá, pokud si chtějí namlít a namíchat maso sami. Funkce mletí masa je také spojena s tím, že vyžaduje výkonný a silný robot, proto jej levnější a méně výkonné spotřebiče nemají. Zvažte tedy, jak moc je pro vás tento nástavec důležitý. Stejné pravidlo platí i pro nástavec na mixování. Ani on nebývá součástí všech robotů. Mixér je v tomto případě lepší jako samostatný přístroj, speciálně pokud jej používáte velmi často. Pro méně časté použití si vystačíte s mixérem, jenž je součástí robotu, dbejte však na to, aby nože mixéru byly kvalitní, nejlépe kovové, a aby měl přístroj skleněnou či kovovou nádobu, nikoli plastovou. Ta by nemusela takto vysoký tlak vydržet.

V posledních letech se velmi oblíbeným stalo konzumování ovocných šťáv a smoothies. Samostatné lisy a odšťavňovače připraví nápoje kvalitněji, nicméně na občasné využívání vám zase postačí nástavec, který bývá součástí robota či jeho příslušenství.

Některé funkce jsou výsadou opravdu jen těch nejkvalitnějších přístrojů, proto si promyslete, zda a jak často byste je využili. Máme na mysli například mlýnek na ořechy, na mák či koření, strojek na zmrzlinu, hranolkovač či plnič jitrnic a klobás. Tyto funkce jsou pro mnoho z nás v podstatě zbytečné, ale někteří je jistě ocení a je dobré o těchto možnostech vědět.

Nechte si robot ukázat či předvést

Než robot koupíte, nechte si jej v obchodě či v některém showroomu ukázat nebo předvést. Dbejte na to, jaký příkon a výkon přístroj má, abyste potom zbytečně nebojovali s tím, že pevnější kousky zeleniny nebo ovoce vám nejdou dobře nakrájet či nastrouhat. Vyberte si stroj, který má regulovatelné otáčky rychlosti, bývá jich ideálně 7-8.

A také si vyberte takový přístroj, jejž budete moct snadno udržovat. Komplikované skládání a rozkládání přístroje nebo malá a nepraktická nádoba by vás mohly dokonale „otrávit“ a odradit od používání přístroje. Pamatujte, že cena je samozřejmě důležitá, ale nevybírejte přístroj jen podle ní. Takový kompromis by se vám nakonec nemusel vyplatit.