Kulmofén kombinuje tradiční vytváření zvlněných kadeří kulmou a současně vyfoukání vlasů do sucha fénem. Při nákupu se zajímejte o jeho příkon, typ, počet vyměnitelných nástavců, povrchovou úpravu hlavice a další parametry.

Statický, nebo rotační

Rotační kulmofény mají otáčející se hlavici na obě strany (kartáč), prameny vlasů si samy naberou, natočí a vyfoukají. Práce s nimi je snazší než se statickými kulmofény, u nichž si musíte pomoci druhou rukou a pramen vlasů na hlavici natočit.
Ovládací rukojeť je většinou z plastu či jiného tvrzeného materiálu, všímejte si, jak vám padne do ruky a jak se s ní manipuluje. Povrchová úprava hlavice se řeší z několika různých materiálů, dnes jde hlavně o keramiku, turmalín či titan. Také se navzájem kombinují. Keramika je šetrnější, hodí se pro všechny typy vlasů. Turmalín zabraňuje elektrizování. Titan se doporučuje ženám se silnými a hůře upravitelnými vlasy.

Počet nástavců

Jste zvyklé na jeden účes a nechcete ho měnit? Pak si vystačíte s jedním nástavcem. Více nástavců se hodí tehdy, když po změně toužíte nebo kulmofén používá několik osob. Přístroj může mít třeba jeden další vyměnitelný nebo i několik. Například chcete-li vyhladit delší vlasy, hodí se nástavec o větším průměru, máte-li zájem o vlny, použijte menší průměr. Tvarovací soustředí vzduch na určitá místa a tak dále. U některých modelů lze vyměnitelné nástavce i dokoupit.

Příkon, teplota, rychlost

Příkon udává, kolik elektřiny kulmofén spotřebuje, aby dosáhl požadovaného výkonu. Uvádí se ve wattech (W). S vyšším příkonem stoupá rychlost a efektivita. V průměru se pohybuje mezi 600 až 800 W, samozřejmě najdete i produkty s daleko menším příkonem nebo i větším.
Solidní kulmofén má nabízet více regulací teploty, abyste si mohli upravit účes různé délky a i s ohledem na kvalitu vlasů. Většinou jde o dvě až čtyři různé intenzity teploty. Totéž platí pro rychlost, alespoň dvě možnosti volby představují základ, více je lépe.

Další funkce

Rychlý náběh, automatické vypnutí: Pro spěchající je každá minuta zásadní, pak ocení rychlé zahřátí přístroje. Automatické vypnutí představuje bezpečnostní prvek, když kulmofén určitý čas nepoužíváte.
Studený vzduch: Hodí se pro jemné vlasy, ale i pro závěrečnou fixaci účesu.
Ionizace: Díky této funkci vlasy nebudou elektrizovat (eliminuje statickou elektřinu), ani nedojde k jejich nezdravému přesušení.

Čistě prakticky

Všímejte si délky kabelu, aby vystačil od elektrické zásuvky až k zrcadlu. A když se bude otáčet kolem dokola, usnadní vám práci. Potěžkejte si kulmofén, čím více váží, tím se vám s ním bude hůře pracovat. Hodně to však záleží na délce a četnosti používání. A co rukojeť, dobře se drží? Neklouže? Jsou ovládací tlačítka pěkně na dosah, přitom samotnému držení nepřekážejí? Nejde o maličkosti, vše, co vám bude byť jen trochu komplikovat cestu ke krásnému účesu, začne při častém či každodenním používání kulmofénu vadit.

Zdroj: Alza.cz, Recenzer.cz