Někteří lidé se domnívají, že kupírování ocasu je nutné pro zdraví psa a prevenci zdravotních problémů, jako jsou infekce ocasu. Jiní zase tvrdí, že kupírování ocasu je zbytečné, bolestivé a že může mít negativní dopady na jejich fyzické a emocionální zdraví.

Kupírování a zdraví

Zánět v místě kupírování není nic neobvyklého. Kromě toho ale kupírování může způsobit i psychické problémy, jako je stres a úzkost. Kupírování ocasu také může ovlivnit sociální interakce psa, protože ocas je důležitým komunikačním nástrojem pro psy a je součástí jejich sociálního chování.

Co na to říká zákon?

Navíc, mnoho zemí zakazuje nebo reguluje kupírování ocasu psů, protože se považuje za kruté a nehumánní. U nás je kupírování psích ocásků zákonem povoleno. U nás se nesmí kupírovat uši, dle zákona č. 246/1992 Sb. na ochranu zvířat proti týrání. Je ale nutné říct, že proti je mnoho chovatelských klubů. Ty ho nedoporučují a dokonce zakazují účast pejsků s kupírovanými ocásky na výstavách. U některých plemen došlo i ke změně standardu.

Pokud se ale z nějakého důvodu přece jen rozhodnete pro kupírování, poraďte se s vaším veterinářem. Ke kupírování má dojít čtvrtý den života štěňat a je nutné, aby ho provedl opravdu zkušený lékař. Navazující zdravotní komplikace jsou reálnou hrozbou.


Zdroj: https://living.iprima.cz, https://ireceptar.cz