Kurkuma, známá také jako indický šafrán, je přírodní lék na záněty, který vás dostane zpět na nohy. Vyzkoušejte ho i vy.

Věděli jste, že kurkumu si můžete dokonce vypěstovat? Jak na to? To se dozvíte v krátkém videu:

Zdroj: Youtube

Proč jsou záněty problémem?

Zánět je na jednu stranu pro tělo důležitý. Umožňuje tělu bojovat s infekcí a správně regenerovat. Avšak nadměrný a chronický zánět může způsobit řadu zdravotních problémů, jako jsou srdeční potíže, rakovina, metabolický syndrom, Alzheimerova choroba či degenerativní onemocnění. Podle webu greenfood.eu může ke chronickému zánětu docházet při nevhodném životním stylu a nadměrném stresu. Pokud se jich chcete zbavit, čeká vás celková změna životního stylu. V celém procesu vás ale velmi dobře dokáže podpořit kurkuma.

Jak rychle kurkuma na záněty pomůže?

Nečekejte zázraky. Není pravděpodobné, že byste si vzali kurkumu jednou a hned byli úplně zdraví! Studie udávají, že pravidelné užívání kurkumy může začít přinášet účinky zhruba po 4–8 týdnech. Ve skutečnosti je to ale hodně individuální a záleží na mnoha faktorech, jako je zdravotní stav, závažnost zánětu, dávkování kurkumy, zvolená forma a úroveň fyzické aktivity. Čím aktivnější jste, tím snáze může vaše tělo vstřebávat látky z kurkumy.

Američtí vědci zjistili…

Podle systematického přehledu a metaanalýzy z roku 2016 ("Účinnost extraktů z kurkumy a kurkuminu pro zmírnění příznaků kloubní artritidy: Systematický přehled a metaanalýza randomizovaných klinických studií, J. Med Food, 2016") existují vědecké důkazy pro to, že 8–12 týdnů standardní léčby extrakty z kurkumy může snížit symptomy artritidy (hlavně bolesti a symptomy související se zánětem). Pokud si dáte kurkumu jednou denně, povede to k podobnému zlepšení symptomů, jako byste slupli ibuprofen nebo diklofenak sodný.

Kurkuma je přírodní zbraň, a i když výsledky mohou být individuální a závislé na různých faktorech, stojí za to ji vyzkoušet! Nezapomeňte se poradit se svým lékařem o nejvhodnějším dávkování.

zdroj: zit-dlouho.cz, greenfood.eu